Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Vijf redenen om Cappadocië te bezoeken

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Een surrealistisch uitzicht

Een uniek rotsachtig maanlandschap in Cappadocië, wat heel anders is dan andere regio’s in Turkije, verbaast iedereen die het voor de eerste keer ziet. Miljoenen jaren geleden hebben de nu drie slapende vulkanen lava over het gebied uitgespuwd en na verloop van tijd heeft dit zich verhardt. Het was niet bestand tegen Moeder Natuur want de weersomstandigheden hebben de rotsen langzaam uitgehold tot diepe kloven met lange, groene valleien en bizarre rotsformaties die ook wel bekend staan als Fairy Chimney’s omdat ze op paddestoelen en kabouterhuisjes lijken. Plaatsen zoals Esentepe of Pigeon Valley zijn beroemd om het perfecte uitzicht omdat je kilometers ver kunt wegkijken terwijl wandelaars meer van de Ihlara, de Pigeon en de Red Valleys houden.

Een luchtballonvaart

Toonaangevende reisgidsen zeggen dat Cappadocië één van de beste bestemmingen in de wereld is voor een ballonvaart. Vroeg in de ochtend, vlak na zonsopgang en na een Turks ontbijtbuffet hebben passagiers de mogelijkheid op een indrukwekkend 360° uitzicht over het beroemde maanlandschap, de kleine steden en valleien. Als geld geen rol speelt, boek je je eigen ballon en anders een ballon die geschikt is voor 6 tot 15 personen in een mand. Bij het afdalen komt de champagne op tafel en hoewel deze trip redelijk duur is, is dit de meest populaire activiteit in de regio Cappadocië en staat het voor veel mensen bovenaan hun lijstje met dingen om te doen als ze Cappadocië bezoeken.

Grothotels en vier steden om uit te kiezen

Duizenden jaren geleden merkten slimme locals al op dat ze de tufsteen, die was achtergelaten door de vulkanen, konden bewerken. Ze holden grotten uit, zodat ze zich warm konden houden in de winter en koel in de zomer. Aangezien het toerisme Cappadocië overspoelde, werden de traditionele grothuizen al snel veranderd in grothotels.

Vandaag de dag hebben technologie en design ervoor gezorgd dat hoteleigenaren je een authentieke ervaring kunnen bieden tijdens je verblijf in een grothotel, want je vindt hier alle moderne gemakken zoals warm water, TV, satelliet en natuurlijk internet. Bezoekers kunnen voor een overnachting kiezen uit vier steden. Goreme is de centrale toeristische hub en dankzij het busstation is het een favoriete keuze voor backpackers. Uchisar is een klein en exclusief luxe resort. Ortahisar heeft nog steeds zijn landelijke en traditionele sfeer, terwijl Urgup een moderne stad is en favoriet is bij veel tourbedrijven die vele toeristen naar deze stad brengen.

Grotkerken

Historisch gezien was Cappadocië één van de eerste plaatsen die het Christendom omarmde. Naast het gebruik van de rotsen in het landschap om grothuizen in te bouwen, maakten de lokale bevolking ook kerken en het Göreme Open Air Museum is de thuisbasis van enkele van de mooiste kerken. Voornamelijk daterend uit de 11e en 12e eeuw is de architectuur van de buitenzijde van de grotkerken niet zo heel speciaal maar binnenin, waar de bijbelse fresco’s de plafonds sieren, is het echt prachtig en het zijn perfecte stukken van oude kunst.

Tijdens de Islamitische Ottomaanse heerschappij gebruikte de lokale bevolking de kerken als duiventillen omdat ze voor hen in die tijd weinig waarde hadden en het behoud van oude structuren niet de hoogste prioriteit had. Een deel van de fresco’s werd geconfronteerd met permanent vernielingen, maar een uitgebreide restauratie heeft velen van hen weer in hun oude glorie weten terug te brengen.

Ondergrondse steden

Misschien wel een van de meest ongewone redenen om Cappadocië te bezoeken is dat het niet alleen boven het oppervlak maar ook daaronder sprookjesachtig is. Honderden oude ondergrondse steden zijn er ontdekt, waarvan Derinkuyu de grootste is en maar liefst 20.000 mensen heeft gehuisvest.

Er zijn mensen die blijven beweren dat buitenaardse wezens deze steden hebben gemaakt, maar historici en archeologen hebben bevestigd dat de mens dit uitgestrekte netwerk van smalle tunnels en kamers heeft gemaakt. Met een kapel, een school, een mortuarium, dierverblijven en opslag voor voedsel, beschermden deze ondergrondse steden families tijdens de belangrijkste oorlogen zoals de Arabische invasie in de 10e eeuw.

Terug naar overzicht