Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Turkije en religie

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Ruim 96% van het moderne Turkije is moslim. De republiek is net als Nederland een seculiere staat. Hetgeen betekent dat onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk sinds 1928 scheiding is getrokken tussen kerk en staat.

In de Islamitische wereld is het, het enige land dat seculariteit in de grondwet heeft opgenomen en ook als zodanig uitvoert. Turkije heeft een ongelooflijke boeiende en rijke historie wanneer het gaat om religie die tot duizenden jaren teruggaat.

Turkije kent vanuit haar historie een aantal geloofsstromingen:

Islam 96,1%
Agnosticisme 2,3%
Atheïsme 0,9%
Christendom 0,6%
Andere 0,1%

Religie in zijn algemeenheid heeft alles te maken met geschiedenis. Zo ook in Turkije, want het land is zeker niet altijd een moslimland geweest zoals wij het nu kennen. Turkije is op wereldschaal van grote betekenis geweest en heeft haar invloeden achtergelaten in alle uithoeken van de wereld. Hier is hoe.

De eerste Christenen

Het Turkije voor de komst van de Turken heette Anatolië. Anatolië wordt vaak gezien als de wieg van onze beschaving zoals we die vandaag de dag kennen. Hier is onze moderne samenleving ontstaan. Wat velen misschien niet weten is dat deze zelfde plek tevens de plek is waar het Christendom is ontstaan. Het was in Antiochië waar de volgelingen van Jezus Christus voor het eerst Christenen werden genoemd door de Romeinse heersers.

Het Byzantijnse Rijk

Twee eeuwen lang bevochten de Romeinen het opkomende Christendom met achtervolging en terreur. Er kwam echter een keerpunt toen Constantijn de Grote het christendom omarmde in het jaar 330. Hij maakte Constantinopel tot de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk. Dit wordt gezien als de oprichting van de Oost-Romeinse ofwel het Byzantijnse Rijk. Het rijk zal meer dan duizend jaar bestaan tot dat het wordt veroverd door het Ottomaanse leger.

Een afgeleide gemeenschap van de Christenen is de katholieke gemeenschap. De hedendaagse katholieke gemeenschap in Turkije stamt rechtstreeks af van de kruistochten en buitenlandse kolonisten die daar kwamen voor diplomatieke of handelsmissies.

De Turken komen eraan

In 1453, ongeveer 200 jaar na de stichting van het Ottomaanse Rijk, veroverden de Turken Constantinopel. Deze stad werd de nieuwe hoofdstad van het Rijk. Dit luidde een periode in van culturele bloei en verovering van en heerschappij over grote delen van het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika.

De Islam

Na de Slag bij Manzikert in 1071 begon de islamisering en turkificatie van Anatolië. Tot 1923 was de islam de officiële staatsgodsdienst van het toenmalige Ottomaanse Rijk. Met de oprichting van de Turkse republiek in 1923 werden staat en religie van elkaar gescheiden en de islam als officiële godsdienst afgeschaft. Zo werd de Ottomaanse sharia afgeschaft, polygamie verboden en werden er westerse kledingvoorschriften ingesteld voor mannen en vrouwen in openbare functies.

Het moderne Turkije en religie

Werknemers in dienst van de overheid mogen geen uiterlijke religieuze kenmerken tonen. Hoofddoekjes voor vrouwelijk overheidspersoneel zijn in Turkije bij wet verboden. Belijdenis van welke religie dan ook wordt gezien als een persoonlijke aangelegenheid. Het is toegestaan om te vasten tijdens de ramadan. Maar het staat ook vrij om het niet te doen. Het actief propageren van godsdiensten is niet toegestaan.

Staan de Turken dan toch minder ver van ons dan we ons realiseren? En misschien wel moderner dan wij denken?

Terug naar overzicht