Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Tips voor een actieve vakantie in Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Bij Turkije denk je waarschijnlijk al snel aan een zon, zee, strandvakantie waarbij je alleen maar op prachtige witte stranden aan helderblauw water ligt te genieten en verder niet je all-inclusive resort uit komt. Zonde, wat in Turkije kan je ook zo veel leuke activiteiten doen. Wissel dus eens je vakantie in de zon af met een dagje wandelen of fietsen, of ga actief het water in. Of wacht dacht je van een dagje golfen?

Ga lekker wandelen

In Turkije liggen heel wat lange en korte wandelingen, waarbij je heerlijk door de bergen die het Turkse landschap kenmerken kunt lopen. Er worden onder andere lange trektochten aangeboden waarbij je door prachtige berggebieden loopt en langs ruïnes en afgelegen dorpjes loopt, maar wanneer je jouw vakantie aan de kust houdt kan je een deel van de wandeling tussen Fethiye en Alanya lopen. Deze wandeling is in totaal 509 kilometer lang en daarmee de langst aangelegde wandeling in Turkije, waarbij je vooral langs de kust loopt.

Stap op de fiets

Je kan ook in Turkije de typische Nederlander spelen en op de fiets stappen. Zo kan je onder andere Cappadocië en het Nationale Park Göreme met de fiets ontdekken, waarbij je het beste met een gids op pad kan om zo op de beste routes te blijven, maar ook aan de kust gaan genoeg routes. Zo vindt je bij Finike twee tochten van 45 en 70 kilometer waarbij je op de mountainbike de kust kan ontdekken. Daarnaast liggen er sinds kort rondom Marmaris ruim 700 kilometer aan fietsroutes van verschillende moeilijkheidsgraden, en kan je dus ook als recreatieve fietser op een leuke manier het kustgebied en het achterland van Marmaris ontdekken. Kijk eventueel op de website van Marmaris Cycling Routes, waarop de verschillende routes staan beschreven met de moeilijkheidsgraad erbij. Je kan hier ook zelf een route samenstellen die je zou willen fietsen. Tip: ga niet in juli en augustus met de fiets op pad in Turkije, want daar is het dan toch echt iets te warm voor.

Maak een tocht te paard

Geen zin in de benenwagen of de fiets, dan is er ook nog de mogelijkheid om te paard de natuur van Turkije in te gaan. Op verschillende plekken vindt je maneges waar je met een rondrit mee kan naar plekken waar je anders niet zomaar zou komen, en die helemaal niet toegankelijk zijn met de auto. Zo kan je bijvoorbeeld bij Marmaris bij de Padok stallen terecht voor een tocht door de natuur om de stad.

Ga het water op

Doordat de kustlijn van Turkije aan de Middellandse en de Egeïsche zee gekenmerkt wordt door een groene rotskust met schitterende baaien kan je hier perfect het water op met bijvoorbeeld een zeilboot. In principe zijn de Turkse havens het gehele jaar open voor zeilboten, maar je kan het beste tussen mei en oktober gaan varen. In deze periode is het weer behoorlijk stabiel en is het de meeste tijd heerlijk zonnig. Ga bijvoorbeeld mee met een Blue Cruise mee waarbij je met een houten Gulet rond vaart, welke speciaal gebouwd zijn om reizigers extra comfortabel te maken.

De regio rondom Marmaris is helemaal populair om met een zeilboot het water op te gaan. Je kan hier met een rondvaart bij havens in de buurt aan wal gaan en daar de stad in gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een stop in Bozukale doen en daar de ruïnes bekijken van wat ooit een kasteel was, een wandeling maken door Kas waarbij je tegelijk artefacten uit de Byzantijnse tijd kan bekijken, of je kan naar het vissersdorpje Palamut om daar wat van de Griekse cultuur terug te vinden.

Ontdek de onderwaterwereld

Of je nu aan wal blijft of er met een bootje op uit gaat, vergeet ook zeker niet om eens het water in te duiken. Je kan op veel plekken langs de kust heerlijk duiken, maar Marmaris is zeker aan te raden wanneer je van plan bent om een duikbril op te zetten. Niet alleen is het water hier erg helder, maar je vindt er ook bijzondere archeologische vondsten. Zo ligt er voor de kust een grote rots die maar liefst 15 meter boven het water uitsteekt. Rondom de Kadirga Rock, zoals deze rots heet, ligt er op de bodem van de zee onder meer oude ankers en aardewerk, waarvan een deels zelfs nog zo goed als ongeschonden is. Je ziet dus niet alleen maar allerlei kleurrijke en bijzondere vissen wanneer je het water in duikt.

Ga voor een adrenaline kick in een raft

Of je een adrenaline junkie bent of niet, in Turkije kan je heerlijk raften, ook als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de Dalaman rivier bij Marmaris in de buurt. Deze rivier is behoorlijk ruig en heeft veel stroomversnellingen, maar je kan hier zowel als een ervaren en als een beginnende rafter terecht om je een weg proberen te banen op de rivier.

Glide over het strand

Het strand Ölüdeniz, vlakbij Marmaris, wordt volgens de Turkse bevolking het mooiste strand van Turkije genoemd. Hier kan je onder andere heerlijk op het strand van de zon genieten of afkoelen in het schitterende blauwe water, maar het is ook mogelijk om het gebied van boven te bekijken. Het is hier namelijk mogelijk om samen met een instructeur te paragliden vanaf 1500 meter hoogte, waarbij je voor een half uur boven de omgeving van Marmaris zweeft en kan genieten van het prachtige uitzicht.

Sla een balletje op de golfbaan in Belek

De Turken zelf zijn niet hele grote golfers, maar desondanks groeit de golfwereld behoorlijk in Turkije, waardoor je je strandvakantie ook goed kan combineren met een dagje, of meer, golfen. Er zijn ongeveer achttien verschillende golfclubs in Turkije met meerdere golfbanen. Vooral aan de kust vindt je een hoop golfbanen. De stad Belek is de golfhoofdstad van Turkije en wordt door velen een golfparadijs genoemd. De stad ligt in de buurt van de grote zonbestemming Antalya en heeft maar liefst 10 golfclubs met zo’n vijftien verschillende golfbanen en in totaal 288 holes. De banen die je hier vindt liggen tussen pijnboom, eucalyptus- en naaldboom bossen. Zowel ervaren als beginnende golfliefhebbers kunnen hier terecht want er liggen golfbanen voor verschillende niveaus.

Drie grote golfclubs rondom Belek zijn de Antalya Golf Club, de Sueno Golf Club en de Gloria Golf Club. De Antalya Golf Club heeft bijvoorbeeld twee verschillende golfbanen met achttien holes, waarbij beide banen in een bosrijk gebied liggen. De banen zijn behoorlijk groot met een speelveld van 5731 meter bij The Pasha en 6477 meter bij de PGA Sultan. Je kan ook bij deze club terecht voor golflessen als je nog een beginnende golfer bent, waarbij je zowel tussen individuele lessen als groepslessen kunt kiezen en zelfs kan kiezen om via een video op een groot beeldscherm les te krijgen. Wel geldt hier een dresscode waar je je aan moet houden en je kan dus niet zomaar het veld op.

De Gloria Golf Club heeft echter het grootste golfgebied met drie verschillende banen, waarvan er twee, de Old en de New Course achttien holes hebben en de Vende Course er negen heeft. De Vende Course heeft geen hindernissen en wordt daarom vooral gebruikt om les te geven, maar mensen die zonder handicap willen spelen kunnen er ook terecht. Daarnaast heeft de Gloria Golf Club een groot clubhuis waar je in verschillende winkels terecht kan of in het restaurant wat kan eten.

De derde grote club is de Sueno Golf Club, die door de klassieke sfeer zeer geliefd is bij golffanaten van over de hele wereld. Hier worden dan ook nationale en internationale toernooien gehouden waarbij jij toeschouwer kan zijn, maar het is ook mogelijk om zelf op één van de twee banen een balletje te slaan. Ook beginnende golfers kunnen hier terecht om met hulp van professionele coaches beter te leren golfen. Net als bij de Gloria Golf Club ligt ook hier een klein winkelcentrum bij de club waar je zowel professionele golfspullen kan kopen als leuke kleine souvenirs.

Of zoek ergens anders in het land een golfbaan op

Naast Belek vindt je op andere plekken ook nog mooie golfbanen. Zo ligt er ook bij de toeristische badplaats Kusadasi een golfbaan met achttien holes, waarnaast er ook verschillende resorts bij de stad liggen die een golfbaan op het park hebben. Wanneer je in Kusadasi verblijft zit je ook gelijk goed als je naast golfen ook nog andere dingen wilt doen, want het is een bruisende stad waar je ook andere activiteiten kan doen.

Ook in de grote steden Istanbul en Ankara kan je goed golfen. In Istanbul liggen bijvoorbeeld drie verschillende golfclubs, waarvan twee clubs achttien holes hebben en de derde er negen heeft. Je kan een stedentrip naar Istanbul dus goed combineren met het golfen. Daarnaast vindt je in Istanbul de oudste golfclub van Turkije, de Istanbul Golfclub, welke ook nog eens één van de oudste golfclubs van Europa is. Je kan hier onder andere golfwedstrijden toeschouwen of een golfles nemen als je niet zelf de baan op wilt.

Daarnaast vindt je ook in de hoofdstad van Turkije één golfclub. Deze golfclub is wel de enige van Ankara, maar daardoor zijn de banen wel zeer kwalitatief. De Ankara Golf Kubulu is over het algemeen alleen open voor leden maar biedt gelukkig wel vakantiedeals aan voor de toeristen. Daarnaast zijn er nog een aantal golfbanen waar je ook terecht kan. Zo is de Kemer Golf & Country Club ook van zeer hoge kwaliteit en heeft de baan achttien holes, terwijl je bij het Vita Park Golf Resort ook terecht kan als je nog niet heel goed bent in golfen. Buiten Ankara vindt je ook nog een kleinere golfbaan met negen holes op het platteland, de Erkeksu Çiftliği.

Blijf dus zeker niet binnen je resort en ga ook eens van het strand af voor een meer actievere dag tijdens je relaxte, zonovergoten strandvakantie. Misschien heb jij aan een simpele wandeling al genoeg, maar het kan ook zo zijn dat jij je wel aan het paragliden durft te wagen. Laat je ook vooral niet tegenhouden om een keertje te gaan golfen, want je bent dus ook als beginnende golfer bij veel clubs welkom, en aangezien het golfen steeds groter wordt in Turkije zou je het eigenlijk wel een keertje moeten doen tijdens je vakantie.

Wat je ook van plan bent om tijdens je vakantie te doen – misschien besluit je uiteindelijk wel om toch gewoon de hele vakantie van de zon te genieten op het strand – vergeet niet om een visum aan te vragen voor Turkije. Door de visumplicht die geldt voor iedere Nederlandse en Belgische reiziger wordt je zonder geldig visum namelijk het land niet binnengelaten, en dat zou natuurlijk zonde zijn van je vakantie. Je kan het visum heel simpel online aanvragen, en dit kan je al binnen enkele minuten vanuit de comfort van je eigen huis doen. Vul voor het aanvragen het online visum Turkije aanvraagformulier in en betaal de kosten voor het visum, en alles is eigenlijk al geregeld. Het visum zelf ontvang je al binnen korte tijd in de mailbox van je e-mailadres, waarna je zonder problemen aan je zon- of actieve vakantie in Turkije kan beginnen.

Terug naar overzicht