Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Smakelijke Turkse thee uit Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Turken drinken de hele dag door Çay, ofwel thee. De Turken drinken dat net zoals wij koffie drinken. Het is daarom ook de nationale drank van Turkije en een erg belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Officieel gooien mensen in Turkije erg veel suiker in de thee. Als de thee niet zoet is, is het geen traditionele kop Turkse thee. Turken zijn namelijk gewend veel suiker in koffie en thee te gebruiken. Als je echte authentieke Turkse thee bestelt kun je dan ook beter direct aangeven hoe zoet je de kop thee wil hebben. Zo voorkom je tijdens het drinken een onprettige verrassing, want Turkse thee heeft een specifieke smaak.

Turkse thee wordt voor het grootste deel verbouwd nabij Rize, in de bergen aan de oostkust van de Zwarte Zee. Het is zwarte thee en enkele bekende merken zijn Filiz Cayi van Caykur en Mevlana. De naam çay komt van het woord cha. De oorsprong is van dat woord cha is Mandarijn (Chinees) en betekent hetzelfde. Goede Turkse thee is zwarte thee en dus erg sterk. Het wordt traditioneel gedronken uit een tulpvormig glas. Omdat Turkse thee erg vol van smaak is, is ze te sterk om te worden geserveerd in een groot theeglas. Echte Turkse thee wordt daarom altijd in kleine Turkse glaasjes geserveerd.

Zelf Turkse thee bereiden


Om echt goede Turkse thee te zetten gebruiken de echte Turken een samowar of Samovaar. Samowar is Russisch voor zelfkoker. Het is een grote dubbele waterketel en bestaat uit een (doorgaans) koperen ketel met een kraantje, die je op het vuur kan plaatsen. Doordat er relatief weinig water in de ketel wordt gegoten, maar veel theebladeren, krijg je extreem sterke thee.

Om goede Turkse thee te zetten, vul je de grootste ketel van de Samowar met water en plaats je deze op het fornuis. De kleine ketel va de Samowar vul je daarna met een grote hoeveelheid theebladeren en een klein beetje water. Plaats deze kleine ketel op de grote ketel en breng het water aan de kook. Als het water kookt kun je het gas wat lager zetten.
Door de thee op een klein vuurtje door te laten koken kan de thee goed trekken.

Als de thee goed getrokken is schenk je de thee uit de kleine ketel in een van de theeglazen. Door het gekookte water uit de grote ketel kun je de thee aanvullen. Hierdoor kun je de thee zo aanlengen als je zelf wil. Door meer water toe te voegen maak je de thee wat minder sterk. Proost!

Terug naar overzicht