Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Ruïnes van Efeze in Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Ga je op vakantie naar Turkije en ben je geïnteresseerd in geschiedenis en oude culturen? Dan mag je de ruïnes van Efeze zeker niet missen! Deze oude Romeinse stad lag vlak bij het huidige Kusadasi en werd waarschijnlijk al ruim een millennium voor Christus gesticht. Na de verovering door de Romeinen is het jarenlang één van de grootste steden van het Romeinse wereldrijk geweest. Efeze is erg goed bewaard gebleven, waardoor je als bezoeker echt een indruk krijgt van hoe het leven er al die eeuwen terug uitgezien moet hebben. Daarnaast zijn er een aantal prachtige architectonische hoogtepunten bewaard gebleven die zeker het bezoeken waard zijn!

Tempel van Artemis

Deze enorme tempel werd in 550 voor Christus gebouwd en aan Artemis gewijd, de godin van de jacht en de vruchtbaarheid. Het gebouw moet een imposant geheel gevormd hebben: niet alleen was het ontzettend groot (maar liefst 110 bij 55 meter), maar het was ook nog eens volledig uit marmer opgebouwd en gedecoreerd met schitterende kunst. Niet voor niets werd de tempel in de oudheid zelfs uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen! In 262 werd het gebouw helaas verwoest door een plunderende Goten, en daarna is het nooit meer volledig opgebouwd. Ook de funderingen die er nu nog liggen zijn echter indrukwekkend.

De bibliotheek van Celsus

De bibliotheek van Efeze werd om een verrassende reden gebouwd: om als grafmonument te dienen! De zoon van een Romeinse gouverneur gaf opdracht tot de bouw en liet zijn vader in de bibliotheek begraven. Verder werden er in het gebouw maar liefst 12.000 perkamentrollen opgeslagen, in nissen met dubbele muren om schade door vocht te voorkomen. Ook de bibliotheek werd in 262 verwoest door de plunderende Goten, maar gelukkig is de gevel van het gebouw blijven staan. Ook vandaag de dag zie je daar nog de vier grote beelden staan die Verstand, Deugd, Wijsheid en Kennis symboliseren – deugden die Celsus kennelijk van groot belang vond!

Het oude theater

Op de Panayir Hill, vroeger ook wel Pion genoemd, ligt een oud Romeins theater dat nog altijd laat zien hoe glorieus deze stad vroeger moet zijn geweest. Er konden hier maar liefst 25.000 toeschouwers plaatsnemen, die dankzij de uitstekende akoestiek goed in staat moeten zijn om de theatervoorstellingen en muzikale optredens op het podium te kunnen volgen. Verder werden er in het theater ook dierengevechten, gladiatorenwedstrijden en zelfs debatten gehouden. Nog steeds worden er wel eens concerten gehouden! Het theater is een ideale rustplek tijdens je bezoek aan Efeze – je hebt er een adembenemend uitzicht over de rest van de stad.

Terug naar overzicht