Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Reizen naar Istanbul

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Istanbul is de grootste stad van Turkije en ligt op het Europeaanse gedeelte van Turkije. Istanbul is niet de hoofdstad van Turkije; dit is Ankara. Met een bevolking van 14,4 miljoen mensen is de stad de op een na grootste stad in Europa. Alleen Moskou heeft meer inwoners dan Istanbul. De stad is bekend om haar economische, culturele en historische kenmerken. In 2010 werd de stad benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa. In 2012 kwamen er ruim 11,5 miljoen toeristen naar Istanbul. De stad is hiermee een van de meest populaire toeristische steden ter wereld. Het tijdsverschil met Nederland is slechts 1 uur.

De taal in Istanbul

De officiële taal in Istanbul is Turks. Engels is een taal dat zeker niet door iedereen gesproken wordt. In de gebieden waar weinig toeristen komen kent men vaak matig tot geen Engels. In de toeristische gebieden kun je je wel prima redden met Engels. In sommige gebieden praat men zelfs ook een beetje Frans en Duits.

Het klimaat in Istanbul

Istanbul heeft een Middellandse zeeklimaat. In de maanden januari, februari en december is er een kleine kans op sneeuwval. Als er sneeuw valt, is dit vaak ook snel weer verdwenen. In mei, juni, september en oktober is de temperatuur zeer aangenaam. De temperatuur ligt tussen de
19 en 25 graden. Dit is perfect weer om een stad te bezichtigen. In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot ruim 27 graden, wat vaak gezien wordt als te warm voor een stadsbezoek. De kans op neerslag is in juli en augustus het minste. De meeste neerslag valt in december.

Het uitgaansleven in Istanbul

Istanbul heeft een uitgebreid nachtleven dat verdeeld is in verschillende straatjes en wijken in de stad. De cafés en discotheken bestaan uit zowel kelders, het standaard café of de luxere flats met dakterrassen. Laatstgenoemde is vaak wel een stuk duurder, maar heeft negen van de tien keer een geweldig uitzicht over de stad. In de zomers zijn de discotheken vaak leeg, omdat de inwoners van Istanbul dan zelf op vakantie zijn of omdat er feesten elders georganiseerd worden: denk aan bijvoorbeeld strandfeesten.

Vervoer en openbaar vervoer in Istanbul

Er reizen veel mensen in Istanbul en daarom hebben zij een vrij uitgebreid verkeersnetwerk. Je kunt reizen met onder andere de metro, trams, kabelspoorwegen, bussen en watervervoer. Het metronetwerk is nog vrij jong en heeft nog maar slechts één lijn. De kabelspoorwegen van Istanbul zijn een van de oudste ter wereld. Het netwerk werd geopend in 1875 en was hiermee de tweede spoorweg ter wereld.

Een boottocht door Istanbul

Een boottocht maken door Istanbul is een van de dingen die je zeker moet meemaken. Je kunt slechts voor een klein bedrag een ontzettend leuke boottocht maken over de Bosporus. Onderweg kom je allerlei van de eerder genoemde bezienswaardigheden tegen. Je vaart ook langs de negen eilanden in de Zee van Marmara.

Terug naar overzicht