Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Praktische tips voor Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Turkije is een prachtig land om te ontdekken. Toch is het handig om een aantal dingen over dit land te weten om zo niet als de zoveelste in een toeristenval te trappen zijn hier een aantal praktische tips voor Turkije maar zeer zeker handige tips voor Turkije. Laat je daarnaast je ook gewoon leiden door je gevoel. Is iets te mooi om waar te zijn dan…….

Extreme straatverkopers

Als je een bezoek brengt aan een van de toeristische gebieden in Turkije en je ziet eruit als een toerist (en ze weten wie dat is!), dan zul je waarschijnlijk worden opgejaagd door mensen op straat die je wat proberen te verkopen van parfum, sjaals tot Ralph Lauren onderbroeken. Of ze proberen je naar hun tapijt of leerwinkeltje te lokken of een restaurant. Het kan overkomen als een overheersende en vervelende autoverkoper techniek. Maar laat het niet je vakantie verpesten en wijs ze gerust af of loop weg. Misschien vind je dit onbeschoft en onaangenaam, maar het is gewoon een deel van de ondernemende cultuur. Het is OK om ze te negeren!

Nieuwe Lira versus de oude Lira

Enige tijd geleden heeft Turkije alle “oude” Lira met “nieuwe” Lira vervangen. Het verschil? De oude lira zijn nu waardeloos en met de nieuwe betaal je. Het komt regelmatig voor dat in restaurants en winkeltjes terugbetaald word in oude Lira. Wees dus op je hoede en ken de verschillen.

Geld pinnen

Geldautomaten zijn er genoeg in Turkije. Dus de Lira zijn bijna overal goed te verkrijgen. Maar het meeste heb je vaak aan je credit card. Wanneer je pint kan het voorkomen dat de Turkse bank en je eigen bank een omwisseltarief in rekening brengen. Dit is vaak een minimum van 5 euro en 2% over het gepinde bedrag. Wanneer je met creditcard betaald, wat bijna overal kan, bespaar je deze tarieven.

Hotel bedden

Of je nu een budget hotel of in een luxe resort zit zul je merken dat Turkse hotellerie geen gebruik maakt van box springs en meestal zijn de matrassen ook niet al te stevig. Mocht je de kans hebben van tevoren kan het de moeite waard zijn om de bedden te checken.

Onderhandel een goede prijs

Turkije staat gelijk aan onderhandelen wanneer het gaat om aankopen doen op bijvoorbeeld de markt of een bazaar. Wanneer je meer betaald dan 50% van de aangeboden prijs mag je ervan uitgaan dat je teveel betaald. Het is daarom zaak om niet de eerst genoemde prijs te betalen, maar echt af te dingen.

Gekochte waar naar huis laten verzenden

Bij de wat grotere aankopen in omvang wordt vaak aangeboden om het direct naar huis te sturen na de afloop van de vakantie. Mocht je dit doen dan moet je er absoluut zeker van zijn dat je alle gegevens hebt van de verkoper zoals naam, telefoonnummer, adres, etc. Het zou niet de eerste keer zijn dat de mooie aankopen niet aankomen.

Terug naar overzicht