Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Ontdek de natuur van Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

De natuur van Turkije is zeer divers, wat niet verwonderlijk is voor een land wat ruim tien keer de grootte heeft van Nederland en België bij elkaar. Er zijn dan ook grote verschillen in bijvoorbeeld ligging ten opzichte van de zee, waardoor je op een aantal plekken hoge gebergtes hebt en op andere weer uitgestrekte vlakten, maar ook verschillen in landschappen, waardoor je groene bossen vindt in Turkije, maar ook woestijnlandschappen en gebieden waar er bijna het hele jaar door sneeuw ligt.

Het westen van Turkije doet heel erg denken aan andere gebieden aan de Middellandse Zee, met prachtige stranden grenzend aan turquoise-gekleurd water aan de ene kant en mooie groene heuvels en op plekken zelfs bergen aan de andere kant. De noordelijke regio’s aan de kust van de Zwarte Zee zijn daartegenover juist zeer rotsachtig en door de vele regen zeer groen en dichtbegroeid. Daarnaast vindt je in bepaalde gebieden aan de Zwarte Zee ook veel plantages op plekken waar de bergen wat minder rotsachtig en steil zijn.

Oost Anatolië is duidelijk meer landinwaarts, en in deze regio vindt je dan ook veel hoog gebergte met veel sneeuw. Vooral het noordoosten staat bekend om de lange winters en heeft bijna het hele jaar door sneeuw, waarbij zelfs in de zomermaanden nog aardig wat sneeuw te vinden heeft. Dit houdt ook in dat er veel smeltwater is in dit gebied, wat terecht komt in de vele rivieren en meren die te vinden zijn in deze regio. Zo zijn hier de bronnen van drie grote rivieren, de Aras, de Eufraat en de Tigris, te vinden. Ook het grootste meer van Turkije, Lake Van, ligt in deze regio. De omgeving van dit meer laat ook het andere landschap zien wat veel in het oosten van Turkije te vinden is: de uitgestrekte alpenweiden.

Centraal Anatolië en het zuidoosten zijn daarentegen juist veel droger. Hier vindt je dan ook op plekken grote woestijnlandschappen, en op bepaalde plaatsen zelfs zoutmeren, zoals Tuz Gölü in de driehoek van Konya, Ankara en Kayseri, wat na Lake Van het grootste meer van Turkije is. Centraal Anatolië is dan ook waar je Cappadocië vindt, het welbekende en enigszins droge gebied met haar vele natuurlijke zandpilaren.

Het zuidelijkste deel van Turkije is weer meer groen. Het zuidwesten oogt hetzelfde als de westkust, maar meer landinwaarts en de meer zuidelijke regio’s heersen de bergen weer over het landschap. Hier vindt je het Taurus-gebergte, waar grote delen van het kalksteen zijn geërodeerd waardoor je er veel watervallen, grotten en ondergrondse rivieren vindt, maar het gebied staat ook bekend om de vele bloemenweides die tussen de bergen te vinden zijn.

Turkije heeft dus een zeer veelzijdige natuur, van hoge gebergtes met veel sneeuw tot droge woestijnen, van zoutmeren tot watervallen, en van vlaktes waar amper flora is te vinden tot groene alpenweides en kleurige bloemenweides. Zelfs als je al eens in Turkije bent geweest, valt er dus nog genoeg van het land en haar prachtige en gevarieerde natuur te ontdekken.

Als je je reis naar Turkije hebt geboekt om de veelzijdige natuur te ontdekken, moet je niet vergeten om ook online jouw visum aan te vragen en dit kun je goedkoop en binnen 12 uur doen via Turkijevisumaanvragen.nl.

Terug naar overzicht