Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Luxe Ottomaanse paleizen in Istanbul

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Vroeger waren de Ottomaanse sultans en hun legers erg trots op het feit dat ze strijders waren. Ondanks het verkrijgen van enorme rijkdom, hadden een tactische oorlogsvoering en de bezetting van de nieuwe landen nog steeds prioriteit en dat deden ze zeer goed. Zeer gemotiveerd en gefocust, slaagden de eerste Ottomaanse sultans erin om hun rijk vol vertrouwen te besturen, maar in de 18e eeuw veranderden dit in de paleizen in Istanbul.

Geobsedeerd door de bloedlijn van hun erfgenamen, trokken de heersers zich geleidelijk terug uit het openbare leven en beperkten zich tot de muren van hun paleizen. Door zich niet meer te bemoeien met het openbare leven, negeerden ze de ingewikkelde, maar belangrijke, details van het beheer van hun rijk en in plaats daarvan gebruikten ze hun rijkdom om zich te omringen met weelde en zich onder te dompelen in een luxueuze levensstijl.

Om de schijn aan de rest van de wereld op te houden, bouwden ze een reeks van koninklijke Ottomaanse paleizen in Istanbul, in de eerste plaats aan de oevers van de Bosphorus en de Gouden Hoorn. Aan het begin van de 20e eeuw viel het Ottomaanse Rijk uiteen en stond het bekend als het zorgenkindje van Europa. Hun vruchtbare aanwezigheid op het internationale toneel was over, maar de koninklijke paleizen zijn vandaag de dag nog de iconische bezienswaardigheden van Istanbul.

Dolmabahçepaleis: de meest extravagante van allemaal

Om de destructieve impact van hun buitensporige uitgaven te begrijpen, moet je het Dolmabahçepaleis in de wijk Besiktas bezoeken. Het is vrij ongelooflijk dat in een tijd waarin het Ottomaanse Rijk afbrokkelde, ze deze extravagante uiting van rijkdom met dit bouwwerk lieten zien.

De 31e Sultan van het Rijk, Abdulmecid, beval in 1843 de bouw ervan, omdat het bij het voormalige Topkapıpaleis ontbrak aan hedendaagse stijlen en moderne luxe in vergelijking met andere prachtige koninklijke woningen op het westelijk halfrond.

Met zijn 285 kamers en 6 Turkse baden, had het ook de nieuwste uitvindingen zoals centrale verwarming en verlichting op gas, waardoor het, in vergelijking met het vroegere Topkapıpaleis, modern en verfijnd was. In het hele gebouw werden de plafonds bedekt met 14 ton goud en langs de met zorg bewerkte trappen vind je zuivere kristallen.

‘s Werelds grootste kroonluchter vind je in de ceremoniële zaal en 202 onbetaalbare schilderijen sieren de muren. 131 zijden tapijten van Herke, een extreem duur Turks merk, sieren de vloeren en dure Franse meubels zorgen voor een luxe uitstraling, die alleen royals waardig zijn. Een bezoek aan het Dolmabahçepaleis is zonder twijfel een adembenemende ervaring.

Topkapıpaleis: de originele koninklijke residentie

Dit grote uitgestrekte bouwwerk dateert uit 1460 en ligt in het hart van de oude stad Istanbul en is niet zo overdadig noch zo extravagant als Dolmabahçe maar wel een bezoekje waard, want het was de eerste van de Ottomaanse paleizen in Istanbul van waaruit zij regeerden.

Met vier binnenplaatsen en het standaard afzonderlijke harem gedeelte woonden hier vroeger, in haar hoogtijdagen, maar liefst ongeveer 20.000 mensen. Bezoekers kunnen de keukens, de ruimte voor besnijdenissen, de wapenkamer, juwelen, paviljoenen, kiosk en het eerder genoemde harem gedeelte bekijken dat een waas heeft van geheimzinnigheid met zijn verhalen over eunuchen en Ottomaanse prinsessen.

De architectuur is indrukwekkend, maar werd vaak overtroffen door oude artefacten en persoonlijke spullen van de prominente leden van het Ottomaanse Rijk. Sieraden die zijn tentoongesteld omvatten giften van oude vreemde overheersers, terwijl het topstuk van de tentoonstelling een lepel met een diamant is, welke de vierde grootste in de wereld is.

Europees, Chinees en Japans porselein nemen ook een prominente plaats in, maar de inzet van de eerste sultan aan de oorlog, zie je pas goed in de wapenkamer want dit gedeelte bevat veel uitgebreide wapens en harnassen die zijn gebruikt. De portretten van de sultans en hun oorspronkelijke kleding zijn ook zeer interessante blikvangers, maar het absolute hoogtepunt is toch wel de kamer met de heilige relikwieën met items van de profeet Mohammed met inbegrip van zijn staf, gebedsmat en zwaard.

De vernietiging van het Ciragan Paleis

Gebouwd in 1867, toen de rijkdom van het Ottomaanse Rijk slinkende was, lijkt het Ciragan Paleis meer een vloek dan een zegen te zijn geweest, want Abdulaziz, de sultan die de opdracht hiervoor gaf, stierf 4 jaar later in dit paleis, kort nadat hij werd onttroond.

De volgende bewoner, Sultan Murat de 5e, regeerde slechts 93 dagen wegens een vermoeden van een psychische aandoening. Zijn broer bracht het grootste deel van zijn tijd in het paleis door onder huisarrest en in 1910 verwoestte een brand het grootste deel van het paleis, waarbij alleen het geraamte overbleef.
Tegenwoordig is het om zijn weelderige inrichting de moeite waard om het te bezoeken, maar je moet meer betalen dan een museumticket omdat, in 1989 een Japans bedrijf het restaureerde en renoveerde. Nu behoort tot de luxe hotelketen Kempinski en de prijs voor hun luxe suites zijn een van de duurste ter wereld.

Het Beylerbeyi Paleis

Gebouwd in de jaren 1860, was het doel van dit paleis, dat “Heer der heren” betekent, gewoon een zomerverblijf voor het vermaken van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. In vergelijking met het eerdergenoemde Dolmabahçepaleis is de inrichting relatief eenvoudig. Het mooiste aan dit paleid zijn de fontein en een zwembad in de ontvangsthal. Maar ook de kristallen kroonluchters en de dure tapijten van Herke zijn de moeite waard om te bekijken.

De intriges over het paleis zitten waarschijnlijk verborgen achter de gesloten deuren. Als een gebouw voor vermaak zijn een aantal van zijn beroemdste bezoekers onder andere de hertog en hertogin van Windsor en Prinses Eugene van Frankrijk, die een klap in het gezicht kreeg van de moeder van Sultan Abdulaziz omdat zij aan zijn arm naar de receptie kwam.

Terug naar overzicht