Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Hoogtepunten in Dalyan en Kaunos

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Kaunos TurkijeIn Köyceğiz is nog een ongerept meer dankzij de afwezigheid van massatoerisme. Dat is het mooiste natuurgebied van Turkije. Het is gescheiden door de zee. Het is een lagune met een brede rietkraag waar veel vogels en diersoorten hun toevlucht hebben genomen. In het havenplaatsje Dalyan vertrekken boottochten naar het broedstrand van de karetschildpadden en de oude stad Kaunos.

Dalyan is een dorp die aan de uitgang van het Köyceğiz-meer in de zee ligt. Het werd beroemd toen milieu activisten een hotel project wisten te verhinderen. Dat was om de broedstranden van de karetschildpad te beschermen. Nu staat het Iztuzu strand onder natuurbescherming van Dalyan. Het vakantiedorp heeft een flink aantal hotels. De toeristische trekpleister is Caretta (karetschildpad) en het grote beeldhouwwerk op het centrale plein.

Het schilpaddenstrand

In het seizoen gaan de boten elke vijf minuten door de delta. Die is aan het einde afgesloten met een groot vissen stuw. De boten mogen maar tot zeven uur ‘s avonds rondvaren. Dan wordt turtle beach afgesloten. Dan komen de karetschildpadden naar het strand om hun eieren te leggen. Ze worden wel 1 meter lang. Het vrouwtje gaat elke twee tot drie jaar naar het zelfde strand terug. In de delta jagen de schildpadden op rivierkreeft. Zo kunnen de vissers de schildpadden lokken voor toeristen om ze te laten zien.

Acropolis en graven

Op de oever tegenover Dalyan ligt de antiek stad Kaunos. Dat werd in de oudheid spottend afgebeeld met groene gezichten. Ze dachten dat er malaria in de moerasachtige delta was. Vanaf Dalyan kan je het al zien liggen: de beroemde rotsgraven uit de 4e eeuw v.Chr. met de tempelgevels. Van het onafgemaakte exemplaar is af te zien hoe de graven van boven naar beneden uit de rots werden gehakt. Aan de acropolis zijn de ruïnes van Romeinse termen. De christelijke basiliek en het ronde podium van tholos-tempel is daar te zien. In het zuiden vindt je nog resten en stenen van het theatertribune. Aan de voet van de heuvel kijk je uit over zee. Aan het pad naar beneden ligt een kleine tempel en een kuuroord. Ga je verder naar beneden dan markeren de overblijfselen van een zuilengang de haven.

Modderbad

In het noorden van Dalyan aan de rivier vormen de modderbaden van Horozlar een leuk reisdoel. Je kan je daar insmeren met grijze slik van je kruin tot aan je voeten. Waarna je er verjongd te verschijn van komt. Daar kun je je eigen ook douchen, zodat je weer helemaal schoon bent. En kijk dan vol verwachting weer in de spiegel.

Zeilersbaai

Köyceğiz is in Turkije de hoofdstad aan het meer. Daar zijn veel traditionele Turkse levens bewaard. Hier zijn dan ook geen grote hotels te vinden. Je kunt hier heerlijk uit eten met uitzicht over de bergwanden, spiegelende wateroppervlakten en genieten van een Turkse maaltijd. De specialiteit is de zoetwatervis uit het meer. Aan de westelijke oever van het meer ligt Ekincik. Dat is een mooie baai omringd door dennenbossen. Daar is het erg koel en kan je heerlijk wandelen. Veel zeilboten gaan hier ‘s avonds voor anker.

Terug naar overzicht