Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Hoe maakt u zelf Turkse koffie?

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Turkse koffie is een belangrijke rol in de Turkse samenleving gaan spelen. Dat was al het geval in het verleden. Toen waren er ook koffiehuizen waar landgenoten elkaar ontmoeten en heerlijk onder het genot van een kopje koffie een gesprek voerden over hedendaagse onderwerpen in Turkije. Maar nog steeds, ook al is het bijna 500 jaar geleden dat de koffie voor het eerst geïntroduceerd in Turkije werd, speelt het een belangrijke rol in het Turkse sociale leven.

De Turkse koffie is een kopje koffie dat lijkt op een espresso. De Turkse koffie is vooral beroemd door de manier hoe het wordt gemaakt. Turkse koffie wordt gemaakt van Arabische koffiebonen en worden fijn gemalen tot poeder. Met wat koud water wordt het in een ibrik of cezve verwarmd. Dit is een kannetje van koper of messing met een lange steel. Ook wordt er tijdens het verwarmen suiker bijgedaan. Als de Turkse koffie warm is wordt het uitgezet en opnieuw verwarmd. Dit doen ze in totaal drie keer, omdat er dan een goede schuimkraag verschijnt. De koffie mag niet hard gaan koken, dus het wordt op tijd van het vuur afgehaald. Want als het gaat koken en er bubbels ontstaan, wordt de koffie bitter van smaak.

Als de schuimkraag dik genoeg is wordt het heel voorzichtig in een kopje gegoten. Dit mag niet te snel gaan anders verdwijnt het schuim. Dit wordt altijd geserveerd in een klein kopje genaamd demitasse. Ook wordt er een glaasje water bijgezet. U moet de koffie even laten staan, zodat het koffiedik naar de bodem kan zinken. Er wordt nooit extra melk of room toegevoegd.

De koffiedrab

De koffiedrab die onder in het Turkse kopje koffie ligt wordt niet opgedronken. Turkse koffie is gezonder voor de mens. Deze koffie proeft u langer dan bij andere koffiesoorten. Van deze overheerlijke koffie krijg je geen opgeblazen gevoel. Ook krijgt u niet veel cafeïne binnen. In de Turkse cultuur gebruiken ze de koffiedrab op een andere manier. Het kopje wordt omgedraaid op een schoteltje en en dan wordt er gekeken of er figuurtjes in de koffiedrab zichtbaar zijn. Op deze manier kunnen ze de toekomst voorspellen. Je noemt het ook wel koffiedik kijken. Koffiedik lezen is in de Turkse cultuur een eeuwenoude traditie.

Als u in Turkije bent, ga dan eens gezellig naar een Turks koffiehuis waar ze nog echte traditionele koffie serveren.

Terug naar overzicht