Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Het broodje Simit uit Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Wie wel eens bij een Turkse bakker in Nederland komt, heeft ze ongetwijfeld al wel eens zien liggen: simit. Dit zijn ronde Turkse broodjes met een gat in het midden, die vanwege die vorm ook wel eens Turkse bagels genoemd worden. Ze smaken echter heel anders dan bagels! Het is namelijk de bedoeling dat simit een beetje zoet zijn. Daarnaast worden ze rijkelijk bestrooid met sesamzaad, wat ze hun kenmerkende traditionele uiterlijk geeft. In Turkije wordt simit werkelijk overal op straat verkocht, maar wat zit er nu precies in zo’n broodje, en hoe wordt het traditioneel gegeten?

Recept

Laten we om te beginnen eens kijken hoe simit traditioneel gemaakt worden. Een deel van die bereiding is precies wat je van een broodje zou verwachten: gist, bloem, zout, water en een beetje suiker worden tot een mooi deeg gemengd, waar vervolgens de kenmerkende ronde vormpjes van gedraaid worden. Dan komt het deel van de bereiding dat zo kenmerkend is voor deze snack: de simit worden namelijk in een mengsel gelegd van water en pezmez, een soort siroop die gemaakt wordt van druiven. Hier komt die zoete smaak vandaan! Het deeg wordt daarna in sesam gelegd en gebakken, met het bekende broodje als resultaat.

Gebruik

In Turkije zie je de simit, zoals gezegd, overal langs de weg: deze broodjes zijn namelijk geliefd als snack, en je kunt ze zodoende bij talloze straatstalletjes en bakkers kopen. Ze worden echter ook vaak bij het ontbijt geserveerd. Natuurlijk kun je ze gewoon zo uit het vuistje eten – heerlijk dankzij de zoete smaak van de pezmez – maar je kunt ze ook beleggen, zoals je dat bijvoorbeeld met een bagel zou doen. Vaak wordt er bij de simit Turkse thee (çay) gedronken, die heel goed past bij de typische zoete smaak van de broodjes.

Aanrader!

Ga je binnenkort naar Turkije op vakantie? Dan is het zeker een aanrader om deze simit eens te proeven – je kunt ze niet missen als je over straat loopt. Ook in Nederland hoef je deze lekkernijen echter niet te missen: je kunt ze bij bijna iedere Turkse bakker krijgen, en natuurlijk is het ook heerlijk om ze zelf te bakken. Op internet vind je daarvoor voldoende recepten. Zo haal je de vakantie een beetje naar je eigen huis!

Terug naar overzicht