Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Fris met een schuimkraag: Ayran, de drank van Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

De officiële drank van Turkije is Ayran. In Turkije nemen ze Ayran zo serieus dat een fabrikant van ijsthee ooit een boete kreeg toen de nationale drank in een negatief daglicht werd geplaatst. Ayran is een zuiveldrank die doorgaans gemaakt wordt door yoghurt aan te lengen met water, het wordt vervolgens op smaak gebracht met zout. Deze frisse drank wordt vaak gedronken op warme dagen en is tegenwoordig ook in steeds meer Nederlandse winkels en Turkse supermarkten verkrijgbaar.

De historie van Ayran

Melk zoals we die in het Westen drinken is in grote delen van de wereld niet populair. Dat komt voor een groot deel omdat melk in warme landen snel verandert in boter of yoghurt, zeker toen het vroeger in een lederen zak werd geklotst tijdens een lange tocht op een paard. Door fermentatie van geitenmelk ontstond er een soort yoghurt. Deze gisting zorgde voor een splitsing van lactose waarmee de beruchte lactose intolerantie geen rol meer speelt. Ayran werd de drank naar keuze voor de rondtrekkende nomaden.

Schuimend en fris

Bij een frisse drank met een schuimkraag denken de meeste Nederlanders aan een biertje van de tap, in Turkije denken ze direct aan Ayran. De yoghurtdrank wordt voor het opdienen eerst goed geschud waardoor er een schuimkraag ontstaat. Omdat het drankje geen suiker maar zout bevat is het een goede dorstlesser op warme dagen. Dat zoute smaakje is wel even wennen als je gewend bent aan de zoete yoghurt dranken met fruitsmaakje. Je kunt het beter vergelijken met karnemelk maar dan met toegevoegd zout.

Internationale delicatesse

Hoewel Ayran de enige echte nationale Turkse drank is kun je variaties van deze yoghurt drank ook vinden in andere Aziatische landen. Je hebt wellicht wel eens een Indiase Lassi geproefd, die wordt vaak op smaak gebracht met fruit. Doogh is een variatie uit Iran en heeft een frisse munt smaak. Kefir komt uit de Kaukasus, deze drank is een beetje zuur en bevat vaak wat alcohol door het gistingsproces.

Ayran is gezond

Net als andere zuiveldranken bevat Ayran veel goede eiwitten, het is ook een goede bron van calcium en vitamine B12. Er wordt geen suiker toegevoegd, dat maakt het gezonder dan de meeste zuiveldranken in de schappen.

Zelf Ayran maken

Je kunt een bekertje Ayran kopen uit de fabriek, je kunt zelf ook je eigen Ayran maken door één deel Turkse yoghurt te nemen, drie delen water en zout naar smaak toe te voegen. Even goed schudden en serveren maar. Je kunt nieuwe smaken samenstellen door wat citroensap erbij te mengen, of peper, munt en basilicum. Ayran wordt altijd koel geserveerd, soms ook met ijsblokjes.

De meest bekende Ayran komt uit Susurluk nabij Marmara tussen Istanbul en Izmir. Deze drank heeft een grote schuimkraag en bevat iets minder zout.

Turkse trots

Sterke Turkse thee met veel suiker zul je vast wel kennen, maak ook eens kennis met de officiële drank van Turkije, het liefst op een warme zomerdag op een terrasje terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd. Smakelijk!

Terug naar overzicht