Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Eten en drinken in het culturele Istanbul

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Istanbul is een stad met iconische voedingsmiddelen, producten en plaatsen. Sommige zijn gewoon bedoeld voor toeristen en niet de moeite waard om tijd aan te verspillen, maar anderen zijn zeer belangrijke onderdelen van de cultuur en worden echt gewaardeerd door de lokale bevolking. Dit zijn degenen die het ontdekken waard zijn in Istanbul.

1. Authentieke Turkse koffie

Er is een oud gezegde in Turkije: “Een kopje koffie kan een vriendschap creëren die 40 jaar duurt”. Dit verklaart waarom koffie zo’n belangrijk onderdeel is van het leven van het Turkse volk. Je kunt uitstekende, authentieke Turkse koffie bij Kurukahveci Mehmet Efendi vinden. Deze plaats bestaat al sinds 1871 en heeft een speciaal plekje in de harten van alle koffie-liefhebbende locals. Wees bereid om in de rij te gaan staan voor je vers gezette heerlijk kopje koffie.

2. Turks fruit om van te watertanden

Turks fruit, lokum, is een gebruikelijk souvenir om uit Turkije mee te nemen – het echte Turkse fruit is echter veel lekkerder dan dat dat je in Nederland vindt. Haci Bekir is een familiebedrijf dat al heel lang bestaat (sinds 1777 om precies te zijn), dus als iemand het Turkse fruit kent, zijn zij het wel! De winkel zelf is fascinerend, omdat een groot deel van de originele inrichting bewaard is gebleven. Zorg ervoor dat je het Turks fruit met pistache probeert.

3. Legendarische Beyoğlu chocolade

Als je geen fan bent van Turks fruit, is een andere zoete traktatie die je mee naar huis kunt nemen de beroemde Beyoglu chocoladereep. Zambo, een snoepgoed bedrijf in Istanbul, begon de productie in 1950. Deze chocoladerepen werden voor het eerst verkocht in Beyoglu, vandaar de naam en zelfs vandaag de dag kun je deze voornamelijk vinden in de kleine kiosken van Beyoğlu. Gelukkig heeft Zambo onlangs haar productiecapaciteit verhoogd en kun je het nu ook in andere wijken vinden. Probeer het!


4. Istanbul’s favoriete yoghurt

Yoghurt is een van het meest geconsumeerde voedsel in Turkije en de buurt Kanlıca in Istanbul staat bekend om zijn lekkere en extra romige yoghurt. Kanlıca yoghurt bevat geen toevoegingen, plus dat de melk afkomstig is van koeien en schapen die zich voeden met natuurlijke voedergewassen.


5. Iconische agenda’s en notitieboekjes

Afitap is een charmante kleine kantoorboekhandel die in 1882 werd opgericht door een 14-jarige jongen. Zijn “Ece Ajandası” dagboeken werden in heel Turkije zeer populair en vandaag de dag nemen ze nog een speciale plaats in de harten van de inwoners van Istanbul in. Als je op zoek bent naar een speciale herinnering of een cadeautje, is een Ece dagboek of een notitieboekje een uitstekende keuze.

6. Istanbul eerste soesjes winkel

Inci Pastanesi werd in 1944 opgericht door een Griekse migrant die beweerde de soesjes zelf te hebben uitgevonden. Of dit nu waar is of niet, ze maken er heerlijke soesjes. Ze verkopen ook een verleidelijke selectie van gebak, chocolade, koekjes en zoete gebakjes, evenals zelfgemaakte limonade. Dit is de plek om te bezoeken als je aan iets zoets toe bent!

7. Zelfgemaakt ijs en wafels

Het Prinkipo Dondurma & Cafe is een populaire lokale ijssalon, die al generaties lang bestaat. Gelegen op slechts een steenworp afstand van de Büyükada ferry terminal, verwelkomt Prinkipo je met de geur van vers gebakken wafels en een regenboog van ijssmaken. Er zijn diverse sauzen, noten en eventueel fruit waarmee je de ijsjes kunt laten versieren. Vergeet niet om je smakelijke meesterwerk op Instagram te zetten!

8. Boza – een van de oudste dranken in Turkije

Boza is een gefermenteerde drank die gemaakt wordt van griesmeel, water en suiker en van oudsher wordt overgoten met geroosterde kikkererwten en besprenkeld met kaneel. Het wordt alleen gedronken tijdens de wintermaanden. De drank dateert uit de 4e eeuw en het is een van de oudste dranken in Turkije. Vefa Bozacısı serveert echt lekkere boza die een beetje dikker is dan de traditionele versies en het wordt gemaakt door de achterkleinkinderen van de oorspronkelijke eigenaren.

9. Simit – de koning van het straatvoedsel in Istanbul

Simit is een bagel-vormig broodje dat bedekt is met sesamzaadjes. Het is al eeuwen de nummer één straatvoedsel in Istanbul. De lokale bevolking houdt ervan omdat het goedkoop is en omdat je het overal kunt kopen! Als je de traditionele versie wilt proberen, bezoek dan Bogazkesen Simit Firini waar ze nog steeds in een steenoven bakken. Net als met alle gebakken producten, zijn ze het best wanneer ze vers uit de oven komen.


10. Maiden’s Tower – een plaats van legendes

Volgens een populaire Turkse legende, zette de Byzantijnse koning zijn dochter in deze toren gevangen na een orakel waarin werd voorspeld dat ze op haar 18e verjaardag zou sterven aan een giftige slangenbeet. Toen de dag eindelijk kwam, bracht de dolblije vader haar een mand met fruit als een geschenk, maar buiten medeweten van hem, was de slang hierin verborgen. In aanvulling op deze coole legende, is de Maiden’s Tower een geweldige plek voor een 360-graden uitzicht over Istanbul. Je kunt van zowel Kabataş als Üsküdar-Salacak een boot naar het eiland nemen.

Terug naar overzicht