Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Het Dondurma ijs in Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

De Turkse keuken wordt door experts wel gezien als één van de meest invloedrijke en veelzijdige keukens ter wereld. Des te vreemder dus, dat wij Nederlanders vaak nauwelijks weten wat we op culinair gebied kunnen verwachten wanneer we op vakantie gaan! Eén van de interessantste onderdelen van die uitgebreide keuken is misschien wel het Turkse ijs, dat ten oosten van de Middellandse zee razend populair is. Dit is iets dat je als vakantieganger zeker een keer geproefd moet hebben!

Turks ijs

Het ijs is Turkije wordt officieel Dondurma genoemd, hoewel je het ook wel eens tegenkomt onder de naam Maras-ijs, naar de ‘ijshoofdstad’ van het land. En het is heel anders dan je van ijs gewend bent! Het ijs wordt van de salepwortel gemaakt, een wilde orchidee die een bijzondere, nootachtige smaak geeft. Daarnaast heeft het door de toevoeging van hars een elastische structuur, zodat je op het ijs kunt kauwen; traditioneel wordt het zelfs met mes en vork gegeten. En haastig eten is zelfs op de warmste zomerdag niet nodig: Dondurma smelt namelijk nauwelijks.

De ingrediënten van Turks ijs

De Ottomanen, die het Turkse ijs oorspronkelijk maakten, voegden de salepwortel overigens niet alleen aan het ijs toe wegens de smaak – ze geloofden ook dat deze orchidee als afrodisiacum werkte! De moderne wetenschap twijfelt iets sterker aan die claim, maar een mens weet natuurlijk maar nooit… Verder zit er in het Maras-ijs mastiek-hars en, als het traditioneel gemaakt wordt, geitenmelk. Het geheel zorgt voor een combinatie die romig en fris tegelijk is, een heerlijk zoete versnapering op een warme zomerdag.

De ijsverkopers

Daar houdt het echter nog niet op met de redenen om Turks ijs eens uit te proberen. Ook de verkopers zijn namelijk zeker de moeite waard om te bekijken! Vooral in Istanbul, maar ook in veel andere Turkse steden, bouwen zij een hele show rondom de verkoop van hun ijs: ze trekken het met ijzeren staven uit elkaar om te laten zien hoe elastisch het is, en houden argeloze toeristen voor de gek door ijshoorntjes ‘per ongeluk’ ondersteboven te houden – waar het ijs dankzij de bijzondere structuur niet uit valt! De slachtoffers schrikken zich vaak een hoedje, maar worden wel beloond met een heerlijk ijsje – en dat is een moment van schrik zeker waard.

Terug naar overzicht