Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

De wereldberoemde Turkse keuken

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

De Turkse keuken is over de hele wereld beroemd, en niet zonder reden: de eindeloze variatie, het rijke gebruik van kruiden en de uitgebreide maaltijden zorgen ervoor dat je er niet snel op uitgekeken raakt! De talloze verschillende kookstijlen en bereidingsmethoden zijn een gevolg van de rijke culturele geschiedenis van Anatolië in Turkije: iedere keer dat een vreemd volk het gebied binnenviel, bleven er sporen achter op de culinaire tradities. Ook deden de Ottomanen zelf nieuwe ideeën op wanneer ze andere gebieden binnenvielen. Zo vinden we in de Turkse keuken onder andere invloeden uit Iran, Irak, Egypte en de Balkan.

De maaltijden

Vaste eettijden zijn er in de meeste Turkse gebieden niet echt: men eet wanneer er iemand honger heeft, en er staat dan ook altijd wel iets lekkers klaar in de keuken. ’s Ochtends eet men vaak brood met boter. Ook de rest van de dag wordt er brood gegeten, maar dan als bijgerecht bij de hoofdbestanddelen van de maaltijd. Vaak zijn er ‘natte’ gerechten, zoals stoofschotels, en ‘droge gerechten’, zoals rijst of bulgur. Salades, yoghurtsauzen en groenten worden ook vaak geserveerd. In de zomer bestaat een maaltijd ook wel eens uit koud voedsel: feta, druiven en rauwkost zijn dan erg populair.

Broden en granen

Turkije ligt in de zogeheten ‘vruchtbare sikkel’, een halvemaanvormig gebied met een uitzonderlijk rijke biodiversiteit. Niet verrassend, dus, dat er talloze verschillende graansoorten voorkomen! Rijst en bulgur worden vaak bij maaltijden geserveerd, en verscheidene andere granen worden gebruikt in de verschillende traditionele Turkse broden. ‘Bazlama’, een soort grotere variant van het bekende pitabroodje, wordt vaak bij stoofschotels gegeten, en het ringvormige broodje ‘simit’ doet doorgaans dienst als ontbijt. Verder zijn er nog verschillende broodsoorten die gevuld worden – en natuurlijk is er filodeeg, dat vaak in zoetigheden gebruikt wordt.

Mezes en salades

Veel mensen kennen de Turkse ‘meze’ als voorgerecht, maar traditioneel worden er in Turkije helemaal geen voorgerechten gegeten. Deze kleine hapjes, vaak met groenten en kaas, worden in plaats daarvan bij alcoholische dranken geserveerd – het zijn dus eerder een soort snacks of bijgerechten. Ook salades worden nog wel eens als meze gebruikt, bijvoorbeeld ‘cacik’ – de Turkse variant van het Griekse tzatziki, met yogurt en komkommer. Andere typisch Turkse salades bevatten bijvoorbeeld bulgur of andere granen.

Vleesgerechten

Vlees is in Turkije niet zo belangrijk als vaak gedacht wordt: om religieuze en financiële redenen worden maaltijden ook vaak bijna volledig vegetarisch bereid. Toch kent Turkije enkele heerlijke vleesgerechten. In het westen is vooral de kebab bekend, maar dat zeker niet het enige vlees dat deze gevarieerde keuken te bieden heeft. Andere typische recepten zijn bijvoorbeeld ‘köfte’, gebaksschijfjes die op allerlei manieren gekruid kunnen worden, en ‘pirzola’, gezouten runderribben. Ook de pittig gekruide Turkse worst, ‘sucuk’, is zeker het proberen waard.

Visgerechten

Het is niet verrassend dat vis in Turkije populair is: het land ligt aan maar liefst drie kanten aan de zee, en de kustgebieden zijn vaak dichtbevolkt. Vis speelt zeker in deze gebieden een belangrijke rol in de lokale keukens: het wordt op talloze manieren in maaltijden verwerkt, bijvoorbeeld met rijst en kruiden of met verschillende soorten brood. In kustgebieden kun je ook vaak gebakken, gerookte of gegrilde vis kopen in de marktkraampjes die langs de wegen staan opgesteld. Aan keuze is ook hier weer geen gebrek; enkele populaire soorten zijn de ‘hamsi’, ansjovis; ‘levrek’, zeebaars, en ‘kiliç’, zwaardvis.

Vegetarische gerechten

Vegetariërs hoeven zich in Turkije geen zorgen te maken over het voedselaanbod: de Turkse keuken gebruikt traditioneel veel groenten en granen, zodat er meer dan genoeg gerechten zonder vlees te vinden zijn. ‘Sarma’s’ en ‘dolma’s’ zijn er in vele varianten: dit zijn respectievelijk gevulde wijnbladeren en gevulde groenten. ‘Menemen’ en ‘çilbir’ zijn vegetarische omeletten, en ‘kizartma’ zijn gefrituurde groenten die vaak ook langs de straat te koop zijn. Ten slotte zijn veel van de stoofschotels die ’s avonds gegeten worden ook vegetarisch.

Zoetigheden en nagerechten

De Turkse maaltijd wordt doorgaans afgesloten met een zoet nagerecht, vaak met honing, noten of fruit erin verwerkt. Het kan om gebak gaan, bijvoorbeeld het ook in Nederland populaire ‘baklava’, of om lekkernijen als ‘lokum’ – dat wij kennen als Turks fruit. Minder bekend in het westen – maar zeker niet minder lekker – zijn ‘kadayif’ en ‘tulumba tatlisi’: deegwaren die in siroop geserveerd worden, soms ook met room erbij. Perfect voor de zoete trek midden op de dag!

Terug naar overzicht