Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

De Turkse stad Bodrum

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

De Turkse stad Bodrum speelde al vroeg in de Europese geschiedenis een belangrijke rol. Onder de naam Halikarnassos was de stad één van de eerste Griekse koloniën die in Klein-Azië gesticht werden, en belangrijke historische figuren als de historicus Herodotus en de spreker Dionysos werden er geboren. Later speelde de stad, tegen die tijd onderdeel van het Karische rijk, een rol in de Perzisch-Griekse oorlog. Ook Alexander de Grote had banden met de Karische heersers. In de middeleeuwen was Bodrum het toneel van een strijd tussen de plaatselijke Sultans en de kruisridders, die uiteindelijk door de laatste verloren werd.

Latere ontwikkeling

Ondanks al deze roerige gebeurtenissen was Bodrum in Turkije aan het begin van de twintigste eeuw een rustig vissersstadje dat alleen dankzij zijn haven in regelmatig contact met de buitenwereld bleef. Het was het prachtige strand dat er uiteindelijk voor zorgde dat Turkse en buitenlandse toeristen de stad in het oog kregen en er in steeds grotere getale vakantie kwamen houden. Inmiddels komen ook talloze beroemdheden naar Bodrum om er van de zon te genieten – en van het bruisende uitgaansleven, want dat is inmiddels ook een belangrijk kenmerk van de stad geworden!

Uitgaansleven

De oudste en beroemdste disco van de stad is de Halikarnas Night Club, een club waar je volgens de advertenties ‘de beste nacht ter wereld’ beleeft. Spectaculair is het in ieder geval: de lasershows, schuimfeesten en waterfeesten zorgen ervoor dat je makkelijk een nacht door kunt gaan zonder je ook maar een moment te vervelen. De club blijft open tot in de ochtend – dan wordt hij omgebouwd tot een restaurant waar je van een lekker ontbijtje kunt genieten. Wie wat extra afwisseling zoekt, kan ’s nachts ook uitwijken naar het nabijgelegen Gümbet. Dit stadje, dat inmiddels grotendeels aan Bodrum vast is gegroeid, staat ook bekend als een uitstekend uitgaansgebied.

Zee

Maar laten we niet vergeten dat er ook nog genoeg andere dingen te doen zijn in Bodrum! Zo ligt de stad aan een prachtige baai die allerlei mogelijkheden biedt voor boottochten, watersporten en andere activiteiten. Je kunt er varen in een gulet, een traditionele boot, of lunchen op een drijvend restaurant. Ook is het mogelijk om een jacht te huren voor een dagtocht of voor een langere cruise. En natuurlijk is zwemmen er altijd een goede optie, al is het maar om af te koelen! Ten slotte is er de haven, waar altijd van alles te doen is – en waar je ook gewoon ’s avonds de zonsondergang kunt bewonderen.

Kasteel van Sint Petrus

Het kasteel van Sint Petrus ligt bij die haven, en het imposante gebouw vormt één van de belangrijkste herinneringen aan de gevarieerde geschiedenis van Bodrum. Dit slot werd in de late middeleeuwen door de Kruisvaarders gebouwd om de haven van de stad tegen piraterij te beschermen. Inmiddels heeft het die functie verloren en huisvest het slot het beroemde Museum voor Onderwaterarcheologie. Hier bevinden zich enkele schatten die wereldwijd beroemd zijn, zoals het schip van Uluburun, een scheepswrak waarin onder andere een gouden zegel van de Egyptische koningin Nefertiti gevonden is. Ook ligt hier het graf van koningin Ada van Karië tentoongesteld.

Oudheid

Ada van Karië regeerde in een periode dat er in het toenmalige Halikarnassos veel gebouwd werd. Beroemd is bijvoorbeeld het graf van haar voorganger, dat zelfs tot officieel wereldwonder benoemd is: het Mausoleum van Halikarnassos. Het gebouw is genoemd naar de heerser die er begraven ligt, Maulossos, maar het is zo indrukwekkend dat ‘Mausoleum’ later simpelweg ‘graftombe’ is gaan betekenen. Vlak buiten de stad ligt nog een tweede wereldwonder: de tempel van Artemis, is de oude stad Ephesus. Wel kan het op beide plekken flink druk zijn. Wie iets meer rust zoekt, kan ook Kindos bezoeken, een oude Griekse stad op het schiereiland Datca.

Excursies

Niet alle excursies vanuit Bodrum hebben natuurlijk een antieke bestemming; je kunt bijvoorbeeld ook dorpjes en natuurgebieden in de omgeving bezoeken. Vanuit de haven vertrekken verschillende boottochten, en ook kun je het gebied per bus verkennen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het authentieke Torba, dat een mooi kiezelstrandje en een haventje heeft, of geniet van de zon op het prachtige strand van Gümbet. Ook de eerder genoemde excursie naar Ephesus is zeer de moeite waard. Zo wordt je vakantie in Bodrum extra gevarieerd en mis je niets van wat de stad je te bieden heeft!

Terug naar overzicht