Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

De Turkse cultuur en haar tradities

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Omdat ik veel in Turkije heb gereisd zijn de Turkse cultuur en haar tradities mij niet vreemd. Specifieke tradities en gebruiken kunnen variëren tussen oost en west Turkije. Alvorens je afreist naar Turkije kan het geen kwaad om je te verdiepen in bepaalde gebruiken en je te realiseren dat jij een gast bent in Turkije en daardoor waarschijnlijk met deze gebruiken en gewoonten te maken krijgt. Hier volgen enkele tips.

Je wordt uitgenodigd om iets te drinken

De Turkse cultuur is zeer gastvrij. Het is dus niet denkbeeldig dat jij Turkije verlaat zonder dat je tenminste één uitnodiging hebt gehad om bij mensen thuis thee te komen drinken. Een uitnodiging kan plaatsvinden voor een çayhane (theehuis) of gewoon bij iemand thuis.
 Als je een uitnodiging krijgt en je hebt hier écht geen tijd voor, dan kun je deze mensen bedanken door één hand op je borst te plaatsen, met je andere hand op de klok te wijzen en vervolgens de richting te duiden van waar je dringend naar toe moet. Het wordt door de Turken zeer gewaardeerd als jij je hebt verdiept in hun gewoonten en cultuur en ze zullen het accepteren dat jij hun uitnodiging afwijst.

Je wordt uitgenodigd voor een maaltijd

Turken vinden het ook leuk om je uit te nodigen voor een maaltijd thuis. Zie dit als een bijzondere eer en verplichting. Als je bij iemand thuis gaat eten zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden:

–  Schoenen laat je bij de voordeur staan.
–  In de middenklasse gezinnen van de steden wordt er meestal aan een tafel met bestek gegeten. Maar in de dorpen wordt het eten meestal opgediend op een lage tafel met kussens op de grond. Zorg ervoor je je voeten onder de tafel verbergt of desnoods onder een kleed. In Turkije worden voeten als onrein beschouwd en mogen dus niet worden gezien.
–  Gebruik altijd je rechterhand om je eten op te scheppen uit een gemeenschappelijke schaal. De linkerhand wordt in Turkije namelijk gezien als een hand voor het gebruik van toiletpapier en andere lichaamshygiëne.

Hoe kleed ik mezelf?

Welke kleding uit het Westen in Turkije aanvaardbaar is, hangt sterk af van het gedeelte van het land waarin je je bevindt. Over het algemeen is Turkije erg behoudend als het gaat om kleding. Het is daarom verstandig om hiermee rekening te houden. Probeer de volgende tips te onthouden:

–  Draag alleen badkleding op het strand.
–  Wandelen op straat met een ontbloot bovenlichaam is in Turkije niet gepast. Over het algemeen wordt dit door de Turken als aanstootgevend ervaren.
–  Vermijd uitdagende kledingstukken zoals korte rokjes of hele korte shorts in Turkije.
–  Naaktrecreatie is overal in Turkije verboden.

De WC’s in Turkije

Het traditionele squat-toilet zul je het platteland en in de minder toeristische delen van Turkije vaak tegenkomen. Dit zijn de hurk-toiletten die je meestal zult tegenkomen bij tankstations, eenvoudige restaurants en moskeeën. Voor vrouwen is het handig om te weten dat er over het algemeen geen toiletten zijn waarop je kunt zitten. Natuurlijk is er wel altijd een kraan en plastic kan naast het toilet aanwezig om je te wassen na het gebruik van het toilet. Toiletpapier zul je niet tegenkomen, dus neem altijd zelf wat met je mee.

Terug naar overzicht