Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

De Leandertoren in Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Vlak buiten de kust van Istanbul, midden in de Bosporus, ligt één van de interessantste en oudste bezienswaardigheden van deze prachtige stad: de Leandertoren, ook wel de Kız Kulesi of de Meisjestoren genoemd. De toren heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de tijd van het oude Athene, en in de loop van de jaren heeft hij een rol gespeeld in vele gebeurtenissen en legendes. Het eilandje is dan ook zeker een bezoek waard!

De geschiedenis van de Leandertoren

Het eilandje waar de toren op gebouwd is, werd in de Oudheid aangelegd door de Atheense generaal Alcibiades, om een veilige haven voor schepen te kunnen creëren. In 1100 werd ook de toren zelf gebouwd door de Byzantijnse keizer Alexius Commenus, en in latere oorlogen met en door de Ottomanen speelde het gebouwtje een rol als wachttoren. Nadat het eiland in 1509 door een aardbeving getroffen werd, raakte de roren in onbruik, maar na een brand in 1721 werd hij herbouwd als vuurtoren. Ook is het eiland vanaf 1829 gebruikt als een locatie om mensen in quarantaine te kunnen houden.

Legendes rondom de Leandertoren

De eenzame toren heeft door de hele geschiedenis sterk tot de verbeelding gesproken, en hij speelt dan ook een belangrijke rol in een aantal mythen en verhalen. De naam Leandertoren komt van de legende over Hero en Leander: Hero was een priesteres die in de toren leefde, en haar geliefde Leander zwom iedere nacht naar haar toe, daarbij geleid door het licht dat ze in de toren maakte. Op een stormachtige nacht werd de kaars echter uitgeblazen, en Leander verdwaalde en verdronk – waarop ook Hero uit verdriet zelfmoord pleegde.

Een populaire Turkse legende vertelt over een keizer aan wie voorspeld was dat zijn geliefde dochter op haar achttiende verjaardag aan een slangenbeet zou sterven. In een poging om dat te voorkomen, liet hij haar in de toren in de Bosporus leven. Toen hij haar op de noodlottige verjaardag in kwestie een mand met exotisch fruit bracht, werd ze echter gebeten door een slang die zich tussen de vruchten had verborgen, en stierf ze alsnog in haar vaders armen. De naam Meisjestoren is van deze legende afgeleid.

Een bezoek aan de Leandertoren

Vandaag de dag zijn er in de toren een restaurant en een café gevestigd. U hebt er een prachtig uitzicht over het historische Istanbul, en ook de gerestaureerde toren zelf is zeker het bekijken waard! Dagelijks varen er meerdere boten naar het eiland heen en weer.

Terug naar overzicht