Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

De 10 leukste excursies in Turkije

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Turkije is een prachtig vakantieland, en dankzij het heerlijke klimaat en de vele stranden is het een perfecte plek voor een zonvakantie. Toch moet je er zeker niet je hele vakantie op het strand liggen, want Turkije heeft zo veel meer te bieden, van prachtige natuur tot aan een bijzondere cultuur en geschiedenis. Om je een beeld te geven van wat je allemaal kan doen tijdens je vakantie hebben we een lijst opgesteld met 10 van de leukste excursies in Turkije.

1.Ga terug in de tijd in Efeze

Efeze is een ruïnestad die dateert uit de Romeinse oudheid. Het is na Rome de grootste stad van het Romeinse Rijk die bewaard is gebleven en daarmee is het dan ook de belangrijkste klassieke stad en één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Turkije. Daarom is het een must-see als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in de klassieke oudheid.

Efeze is vooral zo uniek door de grote hoeveelheid aan overblijfselen van historische gebouwen uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Het bekendste gebouw is waarschijnlijk de tempel van Artemis, één van de zeven antieke wereldwonderen. Daarnaast zijn ook de overblijfselen van onder andere het amfitheater, de Herculespoort, de bibliotheek van Celsus en de Hadrianus-Tempel te zien.

De klassieke stad kan bezocht worden met een dagexcursie. Hierbij wandel je samen met een gids door Efeze, waarbij je ook allerlei verhalen krijgt te horen over de gebouwen. Excursies gaan onder andere vanuit de stad Bodrum, waarbij je de keuze hebt uit meerdere touroperators.

2. Duik de geschiedenis in bij Side

Tegenwoordig staat de stad Side vooral bekend als een populaire badplaats aan de Turkse Riviera, maar in de klassieke oudheid was deze stad een grote havenplaats. De stad is de enige Turkse stad aan de zuidkust die systematisch opgegraven is, waardoor er overal in de stad stukjes geschiedenis te vinden zijn. Zo vindt je in de stad onder andere Romeinse baden, een aquaduct en een oude agora, maar in Side vindt je ook één van de grootste amfitheaters in Turkije én de bijzondere tempel van Apollo.

Door de vele historische gebouwen in Side kan je gemakkelijk een hele dag in de stad rondlopen om de geschiedenis van de stad te ontdekken. Blijf ook vooral tot het donker wordt, want een zonsondergang achter de tempel van Apollo zorgt voor een bijzonder uitzicht en een hoop prachtige plaatjes.

3. Bezoek het bijzondere Sümela klooster

In het Nationale Park Altindere vindt je naast prachtige natuur ook het adembenemende Sümela klooster. Dit klooster stamt uit het jaar 386 en is op een hoogte van 1200 meter in het Ziganagebergte gebouwd. Het beeld van het klooster dat tegen een rotswand aan ligt is alleen al heel bijzonder, maar daarnaast is het bouwwerk van binnen én grotendeels ook van buiten bedekt met zogenaamde fresco’s. Dit zijn muurschilderingen en plafondschilderingen waarbij Bijbelse taferelen worden uitgebeeld. Zo zijn delen van het leven van Maria en van Jezus Christus uitgebeeld, maar ook het verhaal van Adam en Eva is uitgebeeld.

Het gebouw is ook nog eens op een bijzondere plek gebouwd. Vanaf het klooster heb je namelijk een spectaculair uitzicht op de bossen van het nationale park en de Degirmendere, een beek dat door de bergen heen stroomt.

4. Geniet van het betoverende landschap van Cappadocië

In het midden van Turkije vindt je het betoverende natuurlandschap van Cappadocië. Dit gebied staat bekend om de bijzonder gevormde gesteenten die je het idee geven dat je in een maanlandschap bent beland. De bijzondere rotsformaties, zoals de zogenaamde “fairy chimneys,” en turfsteenkegels, zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen van zo’n 30 miljoen jaar geleden. Door deze uitbarstingen is het turfsteen en andere materiaal zeer erosiegevoelig, waardoor er door de jaren heen bijzondere formaties zijn ontstaan. Naast de rotsformaties boven de grond zijn er in het gebied ook vele grotten en zelfs ondergrondse steden te vinden.

Cappadocië is een zeer geliefd gebied onder toeristen en velen noemen het dan ook een natuurwonder. Helaas is niet het gehele gebied toegankelijk voor vakantiegangers. Desondanks neemt een excursie naar Cappadocië toch al snel een hele dag in beslag. Zo kan je hier tussen allerlei bijzondere rotsformaties wandelen, of kan je naar het dorpje Üçhisar gaan, vanwaar je een bijzonder uitzicht hebt over het natuurlijke schoon van Cappadocië. Ook is het mogelijk om vanaf grote hoogte van het gebied te genieten met een ballonvaart over de bijzondere rotsformaties.

5. Droom weg bij het katoenen kasteel van Pamukkale

In het binnenland in het zuidwesten van Turkije ligt het bijzondere natuurfenomeen Pamukkale. Pamukkale ligt in een geothermisch gebied en de oude stad Hierapolis die hierbij ligt is dan ook één van de oudste thermische steden ter wereld. Hierapolis-Pamukkale staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dan ook een bijzonder fenomeen. In het Turks betekent Pamukkale “kasteel van katoen’ en dit is zo genoemd door de bijzondere witte kalkstenen baden met het helderblauwe warmwaterbronnen. De kalkstenen baden zijn een natuurlijk fenomeen die ontstaan zijn door de carbonaat mineralen die door het stromend water worden afgezet, waardoor de witte terrassen ontstaan. Door de warmwaterbronnen die hier te vinden zijn ligt het water zo rond de 35 graden.

Het beeld van de witte en blauwe baden en het prachtige uitzicht dat hierbij ontstaat is zeker een excursie waard. Ga bijvoorbeeld met een excursie mee vanuit Alanya. Je zal vroeg op moeten, want de excursie begint al met een gezamenlijk ontbijt, waarna je Pamukkale bezoekt. Helaas is het niet toegestaan om de natuurlijke kalkstenen baden in te gaan, maar je kan wel een duik nemen in het Cleopatra zwembad. Vervolgens maak je met de excursie ook nog een bezoek aan de lokale wijn- en textielfabriek waarna je na een avondmaaltijd weer naar je hotel gebracht wordt.

6. Zoek de koelte op in de Sapadere kloof

Wanneer je even genoeg hebt van de warmte van de zon en de verkoeling op wilt zoeken, en ook graag de natuur van Turkije nader wilt leren kennen, is een dagtrip naar de Sapadere kloof erg aan te raden. Deze kloof ligt in het Taurus gebergte op een kleine afstand van Alanya vandaan. Het Taurus gebergte biedt een hoop wandel-opties aan en de Sapadere kloof is daar misschien wel de bekendste van.

Bij een excursie naar de kloof vertrek je met een gids vanuit de badplaats Alanya naar het Taurusgebergte. Hier wandel je in de frisse berglucht door prachtige natuurgebieden en langs meerdere watervallen. Je hebt daarbij ook de mogelijkheid om een sprong in het water te wagen. Verkoeling vindt je daarbij zeker, want het water, dat vanuit de bergen stroomt, is behoorlijk koud. Tijdens je wandeling breng je ook een bezoek aan de zogenaamde smurfengrot, de Guceler grot, en kan je onderweg genieten van een heerlijke lunch van verscheidene lokale producten.

7. Neem eens de boot

Er zijn heel veel verschillende excursies die over de wateren rondom Turkije gaan, waardoor je verschillende mogelijkheden hebt om op een andere manier van de zon te genieten. Neem bijvoorbeeld vanuit Bodrum een boottocht met lunch naar het zwarte eiland Karaada, of neem een avondtocht om de zonsondergang op een andere manier te zien. Ook is het mogelijk om vanuit Bodrum een dagtocht naar het Griekse eiland Kos te nemen. De boottocht duurt maar een uurtje, waarna je op Kos diverse Griekse ruïnes kan vinden. Je kan ook heerlijk op de fiets het eiland verkennen. Daarnaast is het mogelijk om met een speciale boottocht mee te gaan om dolfijnen te spotten of zelfs met de dieren te zwemmen.

Vanuit Alanya is het ook mogelijk om met een dagtocht via de Myra naar het eiland Kekova te gaan. Onderweg kom je allerlei bijzondere bezienswaardigheden tegen en kan je de verzonken stad Simena opzoeken. Zo zijn er nog veel meer heerlijke boottochten die je kan maken. Bij de meeste boottochten heb je ook nog eens de kans om een duik te nemen in het prachtige water rondom Turkije.

8. Ga voor een verjongingskuur in Dalyan

Vlakbij de badplaats Marmaris en zo’n drie uur rijden vanuit Bodrum ligt de plaats Dalyan. Ondanks de lange rit is dit toch een hele populaire dagtrip vanuit Bodrum. Dit komt onder meer door de modderbaden die je hier kan vinden. Wanneer je graag een verjongingskuur zou willen doen kan dat in Dalyan, want van de modderbaden wordt gezegd dat ze je tien jaar jonger maken.

Neem ook vooral de tijd om aan het strand schildpadden te spotten. Het strand van Dalyan is namelijk een broedplek van de Caretta Caretta schildpad, waardoor je hier met een beetje geluk oudere schildpadden of baby schildpadjes die net uit het ei kruipen kan zien.

9. Kom tot rust in een Hamam

Zelfs wanneer je thuis nooit naar een spa gaat kan je een dagje relaxen in een Hamam eigenlijk niet missen wanneer je in Turkije op vakantie bent. Kom heerlijk tot rust in een Turks bad of in een sauna, geniet van een stoombad of maak gebruik van de relaxroom. Heb je liever een massage? Ook die zijn in de Hamam te boeken, en je hebt zelfs de mogelijkheid om in een bad met kleine visjes je voeten te laten reinigen.

Een dagje Hamam is dus perfect als je even de drukte van de stad of op de stranden wilt ontkomen. Je kan even van de rust genieten en komt vervolgens herboren terug. Hamam zijn in veel plaatsten in Turkije te vinden. Zo zijn er in de badplaats Alanya al verschillende Hamam waar je een dagje kan genieten. Klinkt dit wel relaxt, vraag dan aan het hotelpersoneel van jouw verblijf om meer informatie. Misschien kunnen ze gelijk een plekje voor je boeken.

10. Ontdek de heerlijke Turkse keuken

Turkije kent een heerlijke keuken met heel veel verschillende gerechten. Deze kan je natuurlijk goed proeven tijdens een vakantie in Turkije, maar in Bodrum heb je zelfs de mogelijkheid om zelf een dag lang de Turkse keuken in te duiken. Verschillende touroperators bieden een excursie naar het Erenler Sofirasi restaurant aan, waar je de hele dag samen met een deskundige kok de Turkse keuken kan leren kennen.

Tijdens de excursie ga je samen met de kok en andere cursisten zelf de lokale markt op om verse producten te halen. Je krijgt hierbij gelijk uitleg over de verschillende producten op de markt. Vervolgens ga je in het restaurant zelf aan de slag om een aantal typische Turkse gerechten te bereiden, die je natuurlijk vervolgens zelf mag proeven.

De bovenstaande tien excursies zijn maar een kleine greep van alle bijzondere dingen die je kan zien en kan doen in het prachtige Turkije. Let wel op dat wanneer je naar Turkije gaat je een visum aan dient te vragen. In Turkije geldt een visumplicht, waardoor je zonder een geldig visum op zak niet het land in gelaten wordt. Dit geldt voor alle reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit, en ook kinderen dienen een eigen visum te bezitten. Gelukkig is dit visum heel gemakkelijk online aan te vragen. Hiervoor hoef je alleen het visum aanvraagformulier in te vullen en de bijbehorende kosten te betalen. Vervolgens heb je al binnen korte tijd je visum binnen en kan je onbezorgd naar Turkije reizen om van je vakantie te genieten.

Terug naar overzicht