Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

Beleef de natuur in Dalyan

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Dalyan is een Turkse vissersstad die internationaal vooral bekend staat om de natuur. De natuur in Dalyan is echter zeker niet het enige aspect dat een bezoek aan deze plaats zeker rechtvaardigt: ook vanuit historisch perspectief is Dalyan bijzonder interessant. Oorspronkelijk kon de stad vooral groeien dankzij de rivier waar hij aan ligt; die verbindt het meer Köyceğiz met de naburige Middellandse Zee en vormde een belangrijke handelsroute naar de Griekse eilanden. Toen steeds meer handel per vliegtuig verliep, verminderde de status van Dalyan als belangrijke handelsstad weer.

Natuur

In de 20e eeuw werd Dalyan echter onverwacht belangrijker op een heel ander gebied: de natuur in de omgeving! Het strand bij het dorp vormde een belangrijke nestplaats voor de Caretta Caretta-schildpad, en toen de natuur hier bedreigd werd, werd daartegen grootschalig geprotesteerd. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat Dalyan Turkije’s eerste officiële natuurgebied werd. Ook voor kwalitatief toerisme is dit gunstig gebleken: niet alleen zijn de stranden nog net zo mooi als vroeger, er worden ook nog eens strenge eisen gesteld aan bezoekers. Deze inspanningen hebben gelukkig ook resultaat gehad voor de bedreigde schildpadden: die leggen er nog steeds hun eieren en vormen daarmee ook een belangrijke trekpleister.

Strand en schildpadden

De Caretta Caretta-schildpad is niet het enige dier waar natuurliefhebbers van kunnen genieten. De delta van de Dalyan-rivier kent een uniek biologisch profiel, omdat zoet en zout water zo vlak bij de zee met elkaar vermengd raken. Dat zorgt ervoor dat hier heel bijzondere vissen en vogels leven, die u bijvoorbeeld kunt bezichtigen tijdens een boottocht door de omgeving. De stranden hier zijn al verschillende keren uitgeroepen tot de mooiste van Europa, en wie van ongerepte natuur houdt, mag deze ervaring dan ook zeker niet mislopen. Vergeet vooral niet het het Iztuzu-strand te bezoeken – alleen niet ’s nachts, want dan stoort u de schildpadden!

Köyceğiz

Neemt u de boot de andere kant op, dan komt u uit in Köyceğiz, een meer dat enkele jaren na het strand ook tot natuurgebied is uitgeroepen. Hier vindt u weer heel andere unieke vogelsoorten! Verder is er om het meer ook voldoende te doen voor wie minder ornithologisch is ingesteld: er zijn dorpjes waar u naar de markt kunt gaan en heerlijk kunt eten, en natuurlijk is het meer een heel geschikte plek om een verfrissende duik te nemen. Fietstochten en excursies per boot behoren ook tot de mogelijkheden.

Ontspannen in de modder

Wie na alle excursies wel toe is aan een ontspannend dagje, kan bij Köyceğiz ook zijn hart ophalen: hier vindt u namelijk verschillende modderbaden die al eeuwenlang gebruikt worden om allerlei klachten te verhelpen. Zo schijnen reumatische pijnen en buikklachten snel verlicht te worden door de mineralen in de modder, en bovendien werkt een bad kalmerend en vermindert het de stress. Het beroemdste modderbad is dat in Sultaniye. Hier wordt het water door aardwarmte standaard tot 40 graden verwarmd, een heerlijke temperatuur om helemaal in tot rust te komen.

Het historische Kaunos

En dan is er nog de geschiedenis, die we eerder al noemden. Kaunos is de belangrijkste historische plaats in de omgeving: deze stadstaat uit de oudheid heeft deel uitgemaakt van allerlei rijken, waaronder Karië en Lycië. De sporen daarvan zijn nog overal te zien, vooral in de klassieke monumenten die rondom Dalyan te vinden zijn. Wat dacht u van de resten van een enorm theater? Alle klassieke gebouwen in deze omgeving zijn relatief onbekend, waardoor u niet bang hoeft te zijn voor de extreme drukte die op andere, beroemdere locaties nog wel eens een probleem kan zijn.

Kliffen

Het Karische rijk heeft ook in de kliffen langs de kust zijn sporen achtergelaten. De koningen van dit gebied lieten zich in rotsgraven begraven, en de mooiste exemplaren bevinden zich toevallig nu net in de buurt van Dalyan! Dit is zeker een buitenkans wanneer u in het stadje bent. Met een tocht langs de graven zult u ze in alle soorten en maten zien, van kleine grotjes tot enorme grafkamers die in de grotten zijn ingehakt, inclusief geheime ruimtes. Zelfs zonder de grote schatten – die helaas al eeuwen terug geroofd zijn – is dit een spectaculaire attractie!

Terug naar overzicht