Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

9 Turkse toetjes om je smaakpapillen mee te verleiden

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland

Iedereen die weleens in Turkije is geweest, zal je kunnen vertellen dat de keuken zeker gevarieerd en divers is. Door de geschiedenis heen hebben de Turken gebruikgemaakt van verschillende ingrediënten om smakelijke en heerlijke gerechten, waaronder desserts, te maken. In onze top negen lijst vind je een aantal bekende Turkse toetjes die iedereen wel kent, maar ook een aantal verrassingen en nieuwe smaken om je smaakpapillen kennis mee te laten maken.

Negen Turkse toetjes

Künefe is afkomstig uit Palestina en is een gerecht dat wordt gemaakt van dunne bladerdeegslierten. De verrassende wending is de toevoeging van gesmolten kaas. Het gerecht kan nog lekkerder worden gemaakt met een bolletje vanille-ijs.

Baklava wordt gedurende de hele dag als snack of als toetje na de hoofdmaaltijd op grote schaal in heel Turkije geserveerd. Het is gemaakt met vele lagen filodeeg, zoete stroop en heeft een vulling van pistachenoten of walnoten, die je tussen de lagen vindt.

Aşure wordt ook wel Noah’s pudding genoemd, want het wordt geserveerd tijdens een speciale tijd van het jaar, namelijk toen de ark was gestrand. De ingrediënten zijn een mix van noten, vruchten en granen. De pudding is bedoeld om de laatste maaltijd op de ark, toen de voorraden waren uitgeput en Noah iedereen vroeg om hun laatste voedsel in een grote kookpot te stoppen, uit te beelden.

Soesjes zijn zeer geschikt voor degenen die hun smaakpapillen niet willen laten kennismaken met iets nieuws. Net als de westerse versie zijn ze hol van binnen en worden ze gevuld met slagroom en gegarneerd met chocolade.

Lokma wordt gegeten als een zoete snack of als een dessert. Het zijn kleine porties van gefrituurd deeg bedekt met zoete stroop. Lokma is ook populair als straatvoedsel en wordt vaak verkocht door verkopers in grote steden als Istanbul.

Tavuk Göğsü is een verrassing voor velen omdat het een pudding is met kip en melk. Het gerecht was voor vele jaren een favoriet van de Ottomaanse sultans. Dit dessert staat ook nog steeds op mijn lijst van Turkse puddingen die ik moet proberen.

Sütlaç is zeer vergelijkbaar met de westerse rijstpudding. Traditioneel bedekt met kaneel, wordt het in de meeste restaurants en cafés als ontbijt geserveerd. Het is ook een van de meest populaire toetjes van Turkije.

Dondurma is ijs, maar de smaak en de consistentie van Turks ijs is heel anders dan die in het westen. Het beste ijs komt uit de regio van Maras en de consistentie ervan is zo dik, dat het niet smelt. Als je door de straten van Istanbul loopt, houdt dan de traditionele ijsverkopers in de gaten.

Kazandibi betekent letterlijk ketelbodem of de bodem van de pot en deze naam heeft het te danken aan de gekarameliseerde suiker en de verbrande verschijning van de buitenkant van de pudding. Probeer het zeker want het is heel lekker en het is nog lekkerder als het wordt geserveerd met ijs.

Terug naar overzicht