Veilig betalen met IDEAL, levering binnen 12 uur Visum aanvragen

13 bezienswaardigheden in Istanbul die je gezien moet hebben

Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland
Goedkoopste e-visum Turkije van Nederland
Een goede manier om Turkije te leren kennen is door een citytrip naar Istanbul te doen. Niet alleen ben je al in 3,5 uur in de stad, maar je waant je gelijk al in een andere wereld. Istanbul is daarnaast ook de grootste stad van Turkije en heeft dan ook heel wat bijzondere bezienswaardigheden te bieden. Zo moet je de volgende 13 bezienswaardigheden in Istanbul echt een keer gezien hebben.

1.De Blauwe Moskee

Het beeld van Istanbul is toch wel de Sultanahmet Camii of de Blauwe Moskee. Het gebouw werd in de zeventiende eeuw door een leerling van de grote architect Sinan gebouwd, en werd met de centrale koepel van maar liefst 33 meter doorsnede en de zes minaretten de meest imposante moskee van Istanbul.

De moskee wordt nog steeds als de meest bijzondere moskee van de stad gezien. Naast de koepel en de minaretten heeft het gebouw ook zo’n 260 vensters waarvan de meeste van gekleurd glas gemaakt zijn en een aantal een uitzicht op de zee van Marmara bieden. Ook de blauwe tegels die het interieur overheersen zijn bijzonder, en hier dankt de moskee haar naam dan ook aan.

2. Suleymaniye Moskee

De Suleymaniye Moskee is minder bekend dan de Blauwe Moskee maar zeker een bezoekje waard. Deze moskee is gelegen op een heuvel waardoor het boven de stad uittorent, en werd in de zestiende eeuw ontworpen door de grote architect Sinan. Het gebouw is niet één grote moskee, maar juist een groot complex waar je naast een moskee ook een hamam, een religieus centrum, een ziekenhuis, verschillende scholen, keukens en zelfs tuinen kan vinden. Niet alle ruimtes hebben hun originele functie behouden, maar desondanks is het hele complex nog in een zeer goede staat.

Doordat dit gebouw minder bekend is dan andere bezienswaardigheden in Istanbul wordt het minder druk bezocht en vindt je hier een stuk minder toeristen, maar juist daarom kan je extra goed van een bezoek aan de Suleymaniye Moskee genieten.

3. Hagia Sophia

De Hagia Sophia is een gebouw met een lange en bijzondere geschiedenis. Het gebouw werd in de vierde eeuw neergezet in Constantinopel toen dit de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk was. Tijdens de bouw werden acht pilaren gebruikt in de Hagia Sophia die van de Tempel van Artemis in Efeze kwamen. Het gebouw was toen een kerk, en was ook nog de allereerste kerk in de stad. In de zesde eeuw werd het gebouw grotendeels verwoest door een brand en werd het in 536 gerestaureerd, maar uiteindelijk stortte in 558 de koepel in. Dit resulteerde in een tweede restauratie, waarbij gebruik werd gemaakt van een speciale constructie voor de koepel die vervolgens door velen werd gekopieerd.

Constantinopel werd vervolgens door het Ottomaanse Rijk veroverd, waarna de kerk in 1453 omgezet werd tot een moskee. Deze functie heeft het tot 1934 gehad, totdat Mustafa Kemal Atatürk het gebouw een seculiere functie gaf en het een museum werd.

4. Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis dateert uit de tijd van het Ottomaanse Rijk en was dan ook voor ruim 400 jaar het centrum van dit Rijk. Het paleis werd door Sultan Mehmet II gebouwd nadat hij Constantinopel had veroverd, en liet het op de meest open plek in de stad bouwen. Aan één kant grenst het paleis dan ook aan de Zee van Marmara en aan een andere kant grenst het aan de Gouden Hoorn. Het paleis werd het woonverblijf van Sultan Mehmet en zijn harem, en op toppunt woonden hier maar liefst 5000 man in het paleis. De Osmaanse bureaucratie werd ook vanuit het paleis opgeleid en staatszaken werden hier behandeld, waardoor het een zeer belangrijk gebouw was.

5. Dolmabahce Paleis

Het Dolmabahce Paleis is een bijzonder beeld, want dit gebouw werd in de negentiende eeuw volgens Westerse stijlen als de Barok, de Rococo en het Neoclassicisme gebouwd. Het werd gebouwd in opdracht van sultan Abdulmecid, die echter twee jaar nadat hij introk in het paleis kwam te overlijden. Ook de grondlegger van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk, heeft een tijd in het paleis gewoond tot hij hier op 57jarige leeftijd kwam te overlijden.

In het gebouw vindt je onder andere een enorme receptiezaal, waarin een kroonluchter hangt die maar liefst 4,5 ton zwaar is. Daarnaast is er een gedeelte dat alleen toegankelijk is voor vrouwen, omdat dit origineel de Harem was, en de sultan mocht hier als de enige man komen.

6. Basilica Cistern

De Basilica Cistern, ofwel Yerebatan Sarayi, is een bijzondere ondergrondse ruimte die dateert uit de zesde eeuw. De ruimte wordt gevormd door 336 pilaren die het dak omhoog houden, en de cisternen werden gebouwd als een zoetwaterbassin. Het schiereiland had namelijk zelf geen drinkwatervoorraden en de bevolking moest dus op een andere manier aan water komen.

Het beeld van de ondergrondse ruimte wordt extra bijzonder gemaakt door de verlichting, wat de ruime een bijzondere sfeer meegeeft. De vele pilaren geven het idee van een basiliek, waaraan het de ruimte dan ook haar naam kent. Daarnaast staan twee van de pilaren op antieke beelden van het hoofd van Medusa, welke hoogstwaarschijnlijk zijn hergebruikt vanuit andere constructies. Het bijzondere beeld van de ruimte in zijn geheel heeft er voor gezorgd dat het als decor gebruikt is voor verschillende films en theatervoorstellingen.

7. De Grote Bazaar

Je moet in de overdekte Grote Bazaar zijn voor souvenirs. Het bestaat namelijk uit maar liefst 4000 verschillende winkels verspreid over 65 straten, en je kan er dan ook van alles kopen. Zo vind je hier onder andere fel gekleurde lampjes, maar ook bijzondere juwelen (sommige zelfs van echt goud), en heel veel kleding. Er zijn bijvoorbeeld winkels gespecialiseerd in leer waar je echte leren jassen kan kopen, maar het is ook mogelijk om traditionele Turkse kledij te kopen.

Vergeet niet af te dingen in de Bazaar. Er wordt namelijk verwacht dat je onderhandelt, dus je kan heel wat van de originele prijs afhalen en leuke souvenirs voor een klein prijsje mee krijgen.

8. De Egyptische Bazaar

Een klein stukje lopen van de Grote Bazaar vindt je de Egyptische Bazaar. Waar je in de Grote Bazaar van alles kan kopen is de Egyptische Bazaar, of de Misir Carsisi, ook wel bekend als de Kruidenbazaar en kan je hier dan ook voornamelijk terecht voor de heerlijkste kruiden. Je kan hier naast allerlei bekende kruiden ook verschillende kruiden kopen die je in Nederland niet zo makkelijk kan verkrijgen, maar daarnaast worden er ook verschillende soorten thee en de Turks fruit snoepjes verkocht.

9. Galata Toren

Het beste uitzicht over de stad heb je vanuit de Galata kulesi, ofwel de Galata Toren. De toren werd origineel onder het Byzantijnse Rijk in 528 gebouwd, maar deze toren werd helaas tijdens de Kruistochten verwoest. Daarom werd de toren in 1348 herbouwd tot het gebouw dat er nu bij staat, en werd de toren het hart van de Galata wijk.
De toren is nu maar liefst 60 meter hoog en bestaat uit negen verdiepingen. De toren is dan ook vanuit veel punten in Istanbul te zien. Ga niet alleen naar de top van de toren voor het uitzicht, maar neem hier ook een kopje thee in het restaurant terwijl je van het uitzicht geniet.

10. De Galatabrug

De Galatabrug is een welbekend plaatje, zeker met de vissers die hun hengels over de reling van de brug uitslaan. De brug bestaat uit twee verschillende verdiepingen, en met een lengte van 466 meter en een breedte van 80 meter is dit de langste beweegbare brug van de hele wereld. Op de onderste brug liggen verschillende restaurants waar je een heerlijk hapje kan halen, maar daarnaast is er onder de brug ook een vismarkt te vinden. De hele dag door staan vissers vanaf de brug te vissen, en de vangst wordt vervolgens bijna gelijk op de vismarkt gebakken en verkocht. De markt is niet heel groot en bestaat uit ongeveer 20 kraampjes, maar de constante vislucht trekt veel mensen die wel zin hebben in verse vis.

11. Een boottocht over de Bosporus

Istanbul ligt verdeeld over een Europees en een Aziatisch gedeelte, welke door de rivier de Bosporus opgedeeld zijn. Deze rivier verbind de Zee van Marmara met de Zwarte Zee. Dagelijks gaat er meerdere malen een veerboot van het ene gedeelte naar het andere en weer terug. In totaal duurt deze tocht er zo’n vijf uur over, waarbij het langs de verschillende prachtige moskeeën, paleizen en andere gebouwen die aan de rivier liggen vaart en je dus een prachtig uitzicht hebt op beide delen van de stad. Wil je een korte rondvaart nemen? Dan kan je vanaf de Galatabrug met de TurYol mee, waarmee je in anderhalf uur de bezienswaardigheden kan zien. Ook gaat er vanaf de Sirkeci-pier bij het station veerboten die je al in een half uur naar de overkant brengen voor nog geen 2 lira.

Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf de Kabataş steiger, welke naast het Dolmabahçe Paleis ligt, naar de zogenaamde prinseneilanden te varen, waar vroeger alleen prinsen kwamen. Op deze eilanden rijden geen auto’s en kan je dus in alle rust rondwandelen.

12. Het Aziatische gedeelte

Het Aziatische gedeelte van Istanbul heeft niet zoveel bezienswaardigheden als het Europese gedeelte en het is er dan ook een stuk minder druk bezocht door toeristen, maar ga er vooral een keer met de boot heen. Je merkt in de haven van Haydarpasa al dat het een stuk rustiger is, maar wanneer je door de winkelstraat die hieraan ligt loopt kom je weer in de drukte terecht. Artikelen die in deze winkels worden aangeboden zijn hier namelijk een stuk goedkoper dan aan de Europese kant. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij het station van Hayderpasa. Dit is namelijk het eindstation voor de treinen uit Azië, en alles wordt hier dan ook op wagons overgezet voor de oversteek naar Europa.

13. Het Archeologisch Museum van Istanbul

In het Eminönü district in Istanbul staat al sinds 1891 het Istanbul Arkeoloji Müzeleri, ofwel het Archeologisch Museum. Het is dan ook het oudste museum van het land, maar daarnaast is het met een collectie van ruim een miljoen objecten één van de grootste musea in de hele wereld. De collectie is verdeeld over drie musea die in het Archeologisch Museum zitten. Zo vindt je in het Museum van het Oude Midden-Oosten verscheiden voorwerpen uit Assyrië en Babylonië, maar er liggen ook voorwerpen die van origine Hettistisch of Sumerisch zijn. In het Tegelpaviljoen liggen daarentegen verschillende vloeren en Turks keramiek tentoongesteld, terwijl in het Archeologisch museum vondsten tentoongesteld liggen die uit de oude Griekse en Romeinse Rijken stammen.

Naast al deze indrukwekkende plekken heeft Istanbul nog veel meer te bieden. Zo kan je in de haven van Eminonu goed de sfeer proeven terwijl je naar alle bedrijvigheid kijkt vanaf een terrasje, kan je langs de oude stadsmuur lopen van Constantinopel en vindt je op het Beyazit Meydani plein niet alleen het Kalligrafiemuseum maar ook de ingang van de universiteit. Ook voetbalfans zitten goed in Istanbul, want de drie grootse clubs van Turkije zijn hier te vinden.

Op het moment dat je je reis naar Istanbul hebt geboekt moet je niet vergeten ook een visum voor Turkije aan te vragen. Door de visumplicht van Turkije hebben Nederlanders en Belgen namelijk een geldig visum nodig om het land binnen gelaten te worden. Gelukkig kan het visum heel gemakkelijk en snel online worden aangevraagd door middel van het aanvraagformulier. Je ontvangt het visum vervolgens via de email, waarna je zonder zorgen van je stedentrip naar Istanbul kan genieten.

Terug naar overzicht